Сторінки

четвер, 27 жовтня 2016 р.

Увага! ТЮБ 2016

СЛАЙД 1
4. Увага! Живі істоти нерідко використовують червоний колір, щоб привернути увагу. Червоні комахи попереджають, що вони отруйні, тому їх краще не їсти. Червоні квітки приваблюють запилювачів, а червоні плоди інформують птахів, що вони вже достигли і їх можна їсти. Чому живі організми використовують саме цей колір? 
СЛАЙД 2
Різноманітність колірних поєднань в природі відіграє в житті організмів величезну роль. Для одних це проявляється в умінні злитися з навколишнім середовищем, щоб уникнути зустрічі з хижаком або, навпаки, напасти непомітно. А для інших яскраве контрастне забарвлення служить сигналом і попередженням про їх неїстівність. Рослини за допомогою цього кольору приваблюють тварин. Вплив червоного кольору пояснюють тим, що це найпоширеніший колірний сигнал в природі. Проте, тривожний характер червоного полягає в його неоднозначності.
СЛАЙД 3
Тварини сприймають кольори за допомогою зорового аналізатора, де наявні фоторецептори двох типів: палички та колбочки. Саме кольоровий зір забезпечують колбочки 5-ох видів:
R – чутливі до довгохвильового випромінення, а саме червоного і жовтого кольору;
G – до середньохвильового (жовтого і зеленого);
B – реагують на голубий, синій та фіолетовий кольори;
UV – забезпечують бачення у УФ діапазоні;
DC – відповідає за реакцію на рух та зміну інтенсивності світла.
СЛАЙД 4
Розділяють два найважливіших поняття: можливість розрізняти різні кольори і можливість відчувати ці кольори. Якщо той чи інший організм має здатність розрізняти певні кольори і відтінки, то це ніяк не означає, що він здатний відчувати і сприймати сам колір. СЛАЙД 5. Наприклад на екрані чорно-білого телевізора ми прекрасно розрізняємо блакитне небо, зелене листя, пурпурні ягоди суниці, при цьому ми не відчуваємо кольору, але розрізняємо їх. Аналогічно і з живими істотами, з'ясувавши їх здатність розрізняти кольори і відтінки, ми не можемо стверджувати, що вони бачать сам колір. З'ясувавши здатність тої чи іншої живої істоти відрізняти наприклад рожевий колір від блакитного, не можна стверджувати, що ця істота має кольоровий зір. СЛАЙД 6. Більш того, помічено, що бджоли здатні відрізнити білий аркуш паперу пофарбований цинковими білилами від такого ж білого аркуша паперу (з точки зору людини) пофарбованого свинцевими білилами. Слайд 7. Це легко пояснити тим, що спектр відчутних оком бджоли довжин хвиль, зміщений в УФ область, в якій відображає здатність цинкових і свинцевих білил різна. Але цей досвід ніяк не стверджує здатність очі бджоли відчувати (бачити) сам колір. Що до переваг сприйняття червоного кольору, то коли колірний зір погіршується через ураження головного мозку -  здатність бачити червоний колір найбільш стійка до втрати і швидка до відновлення. Тому це закріпилось еволюційно.
СЛАЙД 8
Щодо сприйняття кольорів, організми поділяються на монохроматів, дихроматів, трихроматів, тетрахроматів. Сприйняття червоного кольору притаманне двом останнім групам. Для прикладу: птахам, вищим приматам, рептиліям, деяким рибам.
СЛАЙД 9
Можемо підмітити, що червоний колір відіграє велику роль для організмів, що можуть його сприймати та відчувати.Червоний колір викликає фізіологічні симптоми емоційного збудження - зміни в частоті серцевих скорочень і електричної активності головного мозку.
СЛАЙД 10
Використання три хроматами та тетрахроматами червоного кольору є свідченням коеволюції кольорового зору і кольору тіла або ж частин інших тварин чи рослин.
Наприклад, виникнення покритонасінних відбувалось паралельно із розвитком комах та птахів. Відповідно поява червоного кольору квітів і плодів, у часі збіглась з формуванням трихроматного зору у тварин, що призвело до закріплення даних ознак в обох групах організмів. Що до вищих приматів, то розпізнання трьох основних кольорів, зокрема червоного, розвивався для того, щоб ефективно конкурувати із птахами. Основою такої коеволюції став процес коадаптації. Результатом стало формування різноманітних внутрішньовидових і міжвидових зв»язків у природі.
Таким чином, червоний колір, сам по собі, не може зробити більше, ніж попередити, щоб підготувати отримати потенційно важливе повідомлення; зміст повідомлення можна інтерпретувати тільки тоді, коли визначається контекст. Коли червоний використовується в незнайомому контексті, то живій істотінезрозуміло як саме потрібно реагувати, хоча всі її інстинкти вказують на дію.
СЛАЙД 11
Отже, підсумувавши усе вище сказане, можемо зробити висновок:
Червоний колір у природі є сигнальньним, та від контексту набуває різних значень. Здатність сприймати хвилі довжиною 630–760 нанометрів закріпилась через коеволюцію, основою для якої став процес коадаптації.Результатом стало формування різноманітних внутрішньовидових і міжвидових зв`язків у природі.
СЛАЙД 12


Немає коментарів:

Дописати коментар