Сторінки

четвер, 13 жовтня 2016 р.

Гладкі довгожителі.ТЮБ 2016

Слайд 1
18.Гладкі довгожителі.
Тривалий час надмірну вагу тіла лікарі пов’язували з низкою різноманітних захворювань. Проте нещодавно було висловлено думку про позитивну кореляцію між надмірною масою тіла і тривалістю життя людини. Запропонуйте власний варіант пояснення такої кореляції.

Багато людей в сучасному світі стикаються з проблемою надмірної маси і ожиріння, деяким людям ця маса категорично не подобається і вони намагаються позбутися її будь якими способами, а хтось почуває себе комфортно і з лишніми кілограмами.
 (Слайд 2) Нещодавно було висловлено думку про позитивну кореляцію між надмірною масою тіла і тривалістю життя людини. Невже проблема з якою  боролися роками, може виявитися ключем до довголіття? Спробуємо довести існування позитивної кореляції між надмірною масою тіла і тривалістю життя або ж спростувати це твердження.
Учені з Данії змогли спростувати один із сформованих стереотипів – що зайва маса шкідлива для здоров’я. Завершивши ряд експериментів і проаналізувавши дані про масу і тривалість життя серед трьох поколінь жителів Данії, дослідники припустили, що на сьогоднішній день зайва маса не настільки страшна, як вважалося на початку 70-х або 80-х років минулого століття. (Слайд 3) Також над даним питанням працювали вчені з університету Огайо, Гамбурського, Каліфорнійського  університету, вчені з Японії.  Ожиріння продовжує залишатися вкрай небезпечним захворюванням, але якщо в віці 50 років у  людини є всього декілька зайвих кілограмів, то у неї є шанс прожити на 15 років довше своїх ровесників з ідеальною масою. Головною причиною довголіття людей із зайвою масою є сучасна медицина, яка здатна лікувати захворювання, пов’язані з кров’яним тиском або ж рівнем холестерину.
(Слайд 4 )Для початку давайте визначимо чи можна ототожнювати поняття надмірна маса і ожиріння. Ожиріння – це такий стан тіла людини, коли загальна частка жиру в організмі перевищує норму. Коли вміст жирової  тканини в організмі становить менше 20 %, то ця надмірна маса практично не впливає на стан здоров’я, коли ж вміст жиру перевищує 20 %, то  надмірна маса призводить до ожиріння.  Ожиріння класифікують за типом накопичення жирової тканини і також за причинами виникнення Залежно від причин виникнення  виділяють кілька форм ожиріння: аліментарне, гіпоталамічне і ендокринне. Аліментарне ожиріння є найбільш поширеним, тому у нашій доповіді мова буде йти саме про цей тип ожиріння.( Слайд 5)  Існує два типи жиру: підшкірний, що міститься в підшкірній клітковині і вісцеральний, який знаходиться біля внутрішніх органів в ділянці живота.
Існує велика кількість способів  для визначення наявності надлишкової маси в організмі і відповідно ожиріння. (Слайд 6) Часто використовують формулу Брока, або ж вираховують відсотковий вміст жирової тканини, найбільш простим методом діагностування ожиріння є вимірювання товщини складок на животі. Традиційним критерієм оцінки ступеня ризику ожиріння і асоційованої з ожирінням патології є індекс маси тіла (ІМТ). (Слайд 7) При розрахунку ІМТ використовуються ріст і маса тіла: маса тіла в кілограмах ділиться на ріст в метрах квадратних. Проте даний критерій є неточним, так як при його розрахунку не береться до уваги відсоток жирової маси.  Люди, що мають індекс маси тіла 25-30 знаходяться в стадії передожиріння. Ті, у кого ІМТ більше 40 страждають останньою стадією ожиріння.
В ході опрацювання даного питання ми виділили кілька гіпотез існування позитивної  кореляції між надмірною масою тіла і тривалістю життя. Розглянемо їх.
(Слайд 9)  Суть першої гіпотези полягає у тому, що інколи після вирахування ІМТ людини їй  помилково ставлять діагноз-ожиріння, хоча у цьому випадку лікарі не враховують того, що в організмі вміст м’язової тканини переважає над вмістом жирової. (Слайд 9)  Тобто деякі вчені вважають, що надлишкова маса тіла може призвести до збільшення тривалості життя тільки у тому випадку, якщо кількість жирової тканини в організмі людини є меншою за кількість м’язової.  Отже, важлива не маса, а склад тіла.
(Слайд 10) Друга гіпотеза: тривалість життя людини з надмірною масою тіла, що веде відносно активний спосіб життя і тривалість життя худорлявої людини, яка не веде здоровий спосіб життя є однаковими. Тобто, люди, які щоденно роблять зарядку чи хоча б 3 рази в тиждень займаються в спортзалі, і при цьому мають надлишкову масу тіла, живуть так само довго, як і худорляві. (Слайд 11)  Виходить, позбавлятися жиру необов’язково, достатньо  займатися фізичною культурою, що має великий позитивний вплив. Адже при фізичних навантаженнях виділяється більше соматотропного гормону, який бере безпосередню участь в процесі розщеплення  ліпідів, трансформує жирову тканину в м’язову, бере участь в регуляції вмісту холестерину.
(Слайд 12)  Наступна гіпотеза: люди з надмірною масою тіла мають кращі шанси стати здоровими після перенесення важких хвороб і операцій, що зменшує кількість смертей в даній віковій групі і як наслідок продовжує життя. Це пов’язано з тим, що люди часто втрачають масу у міру прогресування хвороби. І люди з надмірною масою є стійкішими до перенесення захворювання.
(Слайд 13)   Також наявність патології, які часто супроводжують ожиріння залежить від місця накопичення жирової тканини. Якщо надлишок жирової тканини  відкладається в області бедер, (по типу груші), то цілком можливо, що на здоров’я він ніяк не вплине і тривалість життя не скоротить. Цього жиру можна позбутися фізичними навантаженнями в комплексі з косметичними процедурами. А є так назване вісцеральне ожиріння, (по типу яблука),  при якому надлишкова маса відкладається в області живота. Ось це абсолютно зайва вага, яка сприяє підвищенню тиску, холестерину і накопиченню жирової тканини в внутрішніх органах.
(Слайд 14)   Шкідливість надмірної маси залежить від того який жир накопичується.  Бурий жир є не таким шкідливим, як білий, адже бурий жир спеціалізований тип жирової тканини, у якій окиснення жирів відбувається для отримання тепла, а не для синтезу АТФ, у міру дорослішання кількість бурої жирової тканини зменшується, що не спостерігається у випадку накопичення білого жиру.
(Слайд 15)  Отже, наша команда дійшла до висновку, що кожна людина індивідуальна. Для когось зайва маса дійсно не нанесе шкоди і можливо продовжить тривалість життя, а для когось є шляхом до розвитку хвороби. Якщо ж тривалість життя людини з надмірною масою тіла збільшується, то основними причинами такої кореляції є вище зазначені гіпотези:
·                    Масова частка м’язової тканини організмі переважає над масовою часткою жирової тканини;
·                    Людина з надлишковою масою тіла веде відносно активний спосіб життя;
·                   Люди з надмірною масою тіла мають більше шансів стати здоровими після перенесення важких хвороб чи операцій, що зменшує кількість смертей в даній віковій групі і як наслідок продовжує їм тривалість життя.
Слайд 16
Доповідь завершено. Дякую за увагу.





1 коментар: