Сторінки

неділя, 26 січня 2020 р.

ЗАДАЧІ З ГЕНЕТИКИ


ЗАДАЧІ З ГЕНЕТИКИ

Задача 1.
У здорової жінки один з батьків хворіє на цукровий діабет, у чоловіка у сім’ї всі здорові. Чи успадкують цукровий діабет їхні діти, якщо ця хвороба передається рецесивно?

Задача 2.
У людини мігрень визначається домінантним алелем гена.
Визначте:
А) імовірність народження дітей з мігренню в сім’ї, у якій батько здоровий, а мати гетерозиготна за ознакою мігрені.
Б) Чи народяться діти з мігренню, якщо мати здорова, а батько гомозиготний за ознакою мігрені?

Задача 3.
У дружини – артеріальна гіпертензія, чоловік здоровий. Син одружився зі здоровою дівчиною, дочка – із хлопцем, хворим на артеріальну гіпертензію. Чи проявиться ця патологія в онуків? Артеріальна гіпертензія – домінантна ознака.

Задача 4.
У пологовому будинку переплутали двох хлопчиків. У одного з них ІІ група крові .а в іншого – ІІІ. Чи можливо шляхом досліджень груп крові точно встановити, хто чий син, якщо батьки одного мають І і ІV групи крові, а батьки другого – ІІ і ІІІ?

Задача 5.
Жінка з ластовинням (домінантна ознака) і ІІІ групою крові одружилася з чоловіком з І групою крові без ластовиння. Всі діти від цього шлюбу були без ластовиння, а одна дитина народилася з І групою крові. Визначте генотипи батьків і нащадків.

Задача 6.
Резус-негативна жінка з І групою одружилася з резус позитивним чоловіком з ІV групою крові. Яка ймовірність народження в цій сім’ї резус-негативної дитини з ІІІ групою крові?

 Задача 7.
У великої рогатої худоби алель комолості (безрогості) домінує над алелем рогатості, а алель чорного кольору – над червоним. Обидві пари генів не зчеплені, тобто знаходяться в різних парах хромосом.
А) схрещується гетерозиготний за обома ознаками чорний безрогий бик з такою ж коровою. Якими виявляться телята?
Б) У племгоспі протягом ряду років схрещувались чорні комолі корови з чорним комолим биком. Було одержано 896 голів молодняка, з них 535 було чорних комолих і 161 – червоних комолих. Скільки було рогатих телят і яка частина з них червоного кольору?
В) У господарстві від 1000 рогатих червоних одержано 984 телят. З них червоних – 472, безрогих – 483, рогатих – 501. Визначте генотипи і відсоток чорних телят.

Задача 8.
У подружжя з нормальним слухом, у одного з яких пряме волосся, а в другого кучеряве, перша дитина народилася глухою, з прямим волоссям, друга – з нормальним слухом і кучерявим волоссям. Яка ймовірність народження глухих дітей з кучерявим волоссям, якщо відомо, що кучеряве волосся – домінантна ознака, а глухота – рецесивна?

Задача 9.
Причинами вродженої сліпоти можуть бути аномалії розвитку кришталика і рогівки. Мати й батько здорові, проте є гетерозиготними носіями рецесивних алелей. Яка ймовірність народження в них хворих і здорових дітей?

Задача 10.
Батько – глухонімий, з білим пасмом у волоссі; мати – здорова, без білого пасма. Дитина – глухоніма, з білим пасмом. Чи можна сказати, що ці ознаки дитина успадкувала від батька? Визначте генотипи батьків і всіх дітей. Біле пасмо і нормальний слух – домінантні ознаки.

Задача 11.
Астигматизм (порушення рефракції) і гемералопія (сутінкова сліпота) – домінантні ознаки. У батька – астигматизм, у матері – гемералопія. При яких генотипах батьків у сім’ї можуть народитися здорові діти.

Задача 12.
Чоловік хворіє на мігрень (домінантна ознака), жінка – здорова. В обох нормальних слух і обидва гетерозиготні за ознакою слуху. Яка ймовірність народження дітей з цими двома аномаліями?

Задача 13.
Глаукома дорослих спадкується декількома шляхами. Одна форма визначається домінантним аутосомним геном, інша – рецесивним також аутосомним незчепленим з попереднім геном.
А) Яка вірогідність народження дитини з аномалією у випадку, якщо обоє батьків гетерозиготні за обома парами патологічних генів?
Б) Яка ймовірність народження дитини з аномалією, якщо один з батьків гетерозигота за обома парами патологічних генів, а інший – нормальний, що стосується зору, і гомозиготний за обома парами генів?

Задача 14.
У собак чорний колір шерсті визначається геном В, а коричневий – в, суцільне забарвлення S, рябе – s. Коричневий батько і чорно-ряба мати мають 5 цуценят: 1 чорного, 1 коричневого, 1 чорнорябого і 2 коричневорябих. Які генотипи батьків?

Задача 15.
У флоксів білі квітки визначаються алелем W, кремові – w; плоский віночок – S, лійковидний віночок – s. Рослини з білими лійковидними квітами схрещені з рослиною з кремовими плоскими квітами. В потомстві ¼ рослин має квіти білі плоскі, ¼ - білі лійковидні, ¼ - кремові плоскі, ¼ - кремові лійковидні. Визначте генотипи вихідних рослин.

Задача 16.
Схрестили мишей з чорним домінантним забарвленням шерсті і довгими вухами з мишами з рецесивним коричневим забарвленням шерсті і короткими вухами. Довгі вуха домінують над короткими. Які ознаки будуть мати потомки у F1 і F2 ?

Задача 17.
Чоловік з маленькими очима і тонкими губами одружився з жінкою з великими очима і товстими губами. У них народився син ,у якого були великі очі і товсті губи. Син в свою чергу одружився з жінкою, в якої були великі очі і  тонкі губи. У них народилося двоє дітей – хлопчик і дівчинка. Хлопчик з великими очима і тонкими губами, а дівчинка з маленькими очима і товстими губами. Визначте генотипи всіх батьків. Великі очі і товсті губи – домінантні ознаки.

Задача 18.
Алель карих очей (В) домінує над алелем блакитних очей (в). Рудий колір волосся (r) рецесивний стосовно алеля (R) нерудого волосся. Чоловік з генотипом Ввrr одружується з жінкою, яка має генотип ввRr. Яка ймовірність народження дитини з генотипом ВвRr?

Задача 19.
У людини є дві форми глухонімоти, які визначаються рецесивними алелями.
А) Яка ймовірність народження дітей глухонімими в сім’ї, де мати і батько страждають однією і тією ж формою глухоти, а за другою формою вони гетерозиготні?
Б) Яка ймовірність народження дітей глухонімими в сім’ї, де обоє батьків страждають різними формами глухонімоти, а за другою парою кожен з них гетерозиготний.

Задача 20.
У людини деякі форми короткозорості домінують над нормальним зором, а карі очі – над блакитними.
А) Яке потомство можна чекати від шлюбу гетерозиготних за обома ознаками батьків?
Б) Яке потомство можна чекати від шлюбу гетерозиготного чоловіка з жінкою з блакитними очима і нормальним зором?

Задача 21.
Сіре каракулеве хутро (ширазі) гарніше і ціниться дорожче, ніж чорний каракуль. Яких овець за забарвленням хутра з огляду на ринок вигідно відбирати для схрещування, щоб одержати якомога більше сірих і чорних каракулевих ягнят, якщо гомозиготні сірі особини гинуть? Чому?

Задача 22.
У людини є рецесивний алель гену, який у гомозиготному стані спричиняє аненцефалію, або внутрішньоутробну загибель, а у гетерозиготному проявляється у вигляді spina bifida (розщелина хребта, частіше в поперековій і крижовій областях) з різною тяжкістю перебігу (від дуже легких до дуже тяжких, що закінчуються смертю). У медико-генетичну консультацію звернулося подружжя із запитанням, чи можуть у них народитися здорові діти. В сім’ї було троє дітей. Двоє дітей народилися мертвими з аненцефалією, а одна дитина з тяжкою клінічною картиною spina bifida. Який можна дати прогноз народження здорової дитини?

Задача 23.
У людини є рецесивний алель гена, що спричиняє явище «павучі пальці». Такі люди відрізняються довготривалим ростом кінцівок, особливо ніг та пальців рук. Крім того цей ген спричиняє дефект кришталика. Визначте ймовірність передачі цього захворювання дітям, якщо один з батьків хворий.

Задача 24.
У великої рогатої худоби породи декстер-керрі ген D зумовлює розвиток м’ясних якостей, але в гомозиготному стані виявляється летальним. Телята, гомозиготні за геном D, мають виразну бульдоговидність (викривлення лицевих частин черепа). Тварини, гетерозиготні за геном D, цілком життєздатні і мають кращі м’ясні якості, ніж місцева худоба керрі. Який тип схрещування ви вважаєте рентабельним для господарства?

Задача 25.
Схрещували породу шортгорнської худоби – білу безрогу з рудою, але рогатою. Біле забарвлення шерсті не повністю домінує над рудим, безрогість домінує над рогатістю. Гібриди першого покоління будуть безрогі і чалого забарвлення. Якого кольору будуть потомки при схрещуванні гібрида першого покоління з породою, яка має біле і руде забарвлення. Визначте кількість фенотипів при цих схрещуваннях.

Задача 26.
Серпоподібно-клітинна анемія (порушення синтезу гемоглобіну) успадковується як рецесивна ознака. Гомозиготні особини вмирають у ранньому віці від гемолітичної анемії, гетерозиготні – життєздатні, анемія в них перебігає в легкій формі. Малярійний плазмодій не може використовувати для свого живлення S-гемоглобін, тому люди з цією формою гемоглобіну не хворіють на малярію. Мігрень – домінантна ознака.
А) Яка ймовірність народження дітей, стійких до малярії і без мігрені, якщо один із батьків гетерозиготний за ознаками серпоподібно-клітинна анемії і мігрені, а інший – здоровий за обома ознаками?
Б) Яка ймовірність народження дітей, нестійких до малярії і з мігренню, якщо батьки стійкі до малярії і гетерозиготи за ознакою мігрені.

Задача 27.
Алель гена кучерявого волосся проявляється неповністю. Алель прямого волосся – рецесивний. Гетерозиготи мають хвилясте волосся Алель рудого кольору волосся є рецесивним відносно алеля чорного волосся. Визначте ймовірність народження кучерявої з рудим волоссям дитини, якщо в обох батьків хвилясте і чорне, а в бабусь – хвилясте і руде волосся.

Немає коментарів:

Дописати коментар