Сторінки

четвер, 19 жовтня 2017 р.

Задачі з генетики

Тренувальні задачі з генетики

Пов’язане зображення
Задача 1.

Пігментація андалузьких курей детермінована геном В, який зумовлює чорне забарвлення, і В1, який обумовлює біле забарвлення. Гетерозиготи ВВ1 мають голубе оперення.
А) Чи відбувається розщеплення в F1 при схрещуванні двох чорних особин?
Б) Чи відбувається розщеплення в F1 при схрещуванні двох білих особин?
В) Чи відбувається розщеплення в F1 при схрещуванні двох голубих особин?

Задача 2.
Припустімо, що тваринник створює велике стадо шортгорнської породи худоби, схрещуючи чалих биків з чалими коровами. Чале – проміжне забарвлення, яке утворюється при схрещуванні гомозиготних білих і рудих тварин.
Яку частину стада становитимуть: а)руді; б) білі; в) чалі?

Задача 3.
У великої рогатої худоби ген комолості (безрогості) домінує над геном рогатості, а ген чорного кольору – над червоним. Обидві пари генів не зчеплені, тобто знаходяться в різних парах хромосом.
А) схрещується гетерозиготний за обома ознаками чорний безрогий бик з такою ж коровою. Якими виявляться телята?
Б) У племгоспі протягом ряду років схрещувались чорні комолі корови з чорним комолим биком. Було одержано 896 голів молодняка, з них 535 було чорних комолих і 161 – червоних комолих. Скільки було рогатих телят і яка частина з них червоного кольору?
В) У господарстві віл 1000 рогатих червоних одержано 984 телят. З них червоних – 472, безрогих – 483, рогатих – 501. Визначте генотипи і відсоток чорних телят.

Задача 4.
Глаукома дорослих спадкується декількома шляхами. Одна форма визначається домінантним аутосомним геном, інша – рецесивним також аутосомним незчепленим з попереднім геном.
А) Яка вірогідність народження дитини з аномалією у випадку, якщо обоє батьків гетерозиготні за обома парами патологічних генів?
Б) Яка ймовірність народження дитини з аномалією, якщо один з батьків гетерозигота за обома парами патологічних генів, а інший – нормальний, що стосується зору, і гомозиготний за обома парами генів?

Задача 5.
Гібрид ААввDD1 схрещений з ааВвDD. Гени А і В домінують над своїми алелями, а гени D і D1 спадкуються за типом проміжного успадкування.
А) Скільки і які типи гамет утворюють ці гібриди?
Б) Яка кількість різних фенотипів і в якому співвідношенні виникне в F1?

Задача 6.
У пахучого горошку ген А викликає утворення пропігмента, а ген В – фермента, під впливом якого із пропігмента утворюється пігмент. Таким чином гени, гени А і В окремо, як і їхні алелі, визначають білий колір квіток. Гени А і В разом викликають розвиток пурпурного забарвлення.
А) Яким буде розщеплення за кольором квіток у потомстві від схрещування:
1.      АаВв х АаВв
2.      ааВв х ААвв
3.      АаВв х ааВв
4.      Аавв х ааВв
5.      АаВв х аавв
Б) При схрещуванні двох рослин з білими квітами отримали ¾ рослин з білими квітами і близько ¼ з пурпурними. Які генотипи батьків?
В) Два пурпурних пахучих горошки, схрещуванні між собою, дали 1080 пурпурних і 840 білих потомків. Які генотипи батьків?
Г) При схрещуванні рослин з пурпурними квітами з рослиною з білими квітами одержана одна половина потомків з пурпурними, інша – з білими квітами. Які генотипи батьків?

Задача 7.
Якщо в курей ген розовидного гребеня А і ген гороховидного гребеня В присутні одночасно, то розвивається горіховидний гребінь. При їх рецесивних алелях утворюється простий листовидний гребінь.
А) Які гребені будуть у потомстві від схрещувань:
1.      АаВв х АаВв;
2.      АаВв х аавв;
3.      Аавв х ааВв;
4.      Аавв х АаВв.
Б) При схрещуванні півня з розовидним гребенем і курки з горіховидним одержали 3/8 потомків з горіховидним гребенем, 3/8 з розовидним, 1/8 з гороховидним, 1/8 з простим. Які генотипи батьків?
В) При схрещуванні півня з розовидним і курки з гороховидним гребенем одержали ¼ потомків з горіховидним, ¼ з розовидним, ¼ з гороховидним, ¼ з простим. Які генотипи батьків?
Г) При схрещуванні півня з розовидним і курки з гороховидним гребенем одержали 5 курчат з горіховидним і 5 з розовидним. Які генотипи батьків?
Д) При схрещуванні курок і півнів з горіховидним гребенем одержали ½ потомків з горіховидним, ¼ з розовидним, ¼ з листовидним. Які генотипи батьків?
Е) Курка з простим гребенем вивела курчат із відкладених нею яєць. Курчата були з простим, розовидним, горіховидним і гороховидним. Який генотип і фенотип півня?

Задача 8.
У мишей рецесивний ген с зумовлює альбінізм (відсутність пігменту, біла шерсть). Його алель С зумовлює пігментацію шерсті. Гени А і а зумовлюють розподіл пігменту вздовж волосся. При рецесивному гені а кожна волосина від кореня до кінчика має однорідну чорну пігментацію. При домінантному гені А (агуті) кожна волосина чорна, але недалеко від кінчика має кільце жовтого пігменту (сіре забарвлення диких мишей).
А) Який фенотип мають миші ССАА, ССаа, ссАА, ссаа?
Б) Схрещені дві сірі миші дигетерозиготні за генами пігментації (С) і агуті (А). Яке буде розщеплення в наступному поколінні?
В) Дигетерозиготна сіра миша схрещена з білою рецесивною за генами с і а. Визначити розщеплення за фенотипом у наступному поколінні.

Задача 9.
У мишей довжина хвоста визначається серією алелей одного локусу: А, а, а1, а2. Гомозиготний стан алелей викликає загибель ембріонів. Гетерозиготи Аа мають вкорочений хвіст; Аа1 – безхвості; аа1, аа2, а1а2 – нормальний хвіст. Визначте вірогідні генотипи і фенотипи потомства від схрещування безхвостих мишей – мишами, що мають вкорочений хвіст.

Задача 10.
У каракульських овець ген W володіє плейотропною дією, за якої відбувається розщеплення, враховуючи поєднання кольору шерсті-ширазі (сіра), і в гомозиготному стані обумовлюють аномалію розвитку шлунку (рубця). Аномалія призводить до загибелі ягнят після припинення годування молоком матері. Ген w обумовлює рецесивну чорну пігментацію шерсті і домінує над геном W стосовно розвитку рубця.
А) Схрещені дві особини ширазі. Як буде відбуватись розщеплення враховуючи поєднання кольору шерсті та будови шлунка?
Б) Яка частина ягнят в F1 загине після відлученні від матері?
В) Схрещена сіра особина з чорною. Як буде відбуватись розщеплення за кольором шерсті і будовою шлунка?
Г) Чи відбудеться генетично обумовлена смерть ягнят при схрещування сірої вівці з чорним бараном?

Задача 11.
У людини ангідротична дисплазія ектодерми (відсутність потових залоз) проявляється як зчеплена з Х-хромосомою рецесивна ознака. Альбінізм обумовлюється аутосомним рецесивним геном. У одного подружжя, нормального за цими двома ознаками, народився син з обома аномаліями.
А) Вкажіть генотипи батьків?
Б) Яка ймовірність того, що у наступного сина проявляться ці дві аномалії?
Г) Яка ймовірність того, що наступною дитиною буде нормальна дівчинка?

Задача 12.
У людини дальтонізм обумовлений зчепленим з Х-хромосомою рецесивним геном. Таласемія спадкується як аутосомна домінантна ознака і спостерігається в двох формах: в гомозигот важка, часто смертельна, у гетерозигот – легка форма. Жінка з нормальним зором і легкою формою таласемії в шлюбі зі здоровим чоловіком, але дальтоніком має сина дальтоніка з легкою формою таласемії. Яка ймовірність народження наступного сина без аномалій?

Задача 13.
Гіпертрихоз передається У-хромосомою, а полідактилія – як домінантна аутосомна ознака. В сімї, де батько мав гіпертрихоз, а мати – полідактилію народилась нормальна стосовно обох ознак дочка. Яка вірогідність того, що наступна дитина також буде без аномалій?

Задача 14.
У сімї, де жінка має І групу крові,а чоловік IV, народився син-дальтонік з ІІІ групою крові. Обоє батьків розрізняють кольори нормально. Визначте ймовірність народження здорового сина і його можливі групи крові. Дальтонізм – рецесивна, зчеплена з Х-хромосомою ознака.

Задача 15.
Гладка форма насіння кукурудзи домінує над зморшкуватою, кольорове насіння над білим. Обидві ознаки зчеплені. При схрещуванні кукурудзи з гладким кольоровим насінням з рослиною, що має зморшкувате біле, одержано потомство:
à        кольорових гладких – 4152
à        кольорових зморшкуватих – 149
à        білих гладких 152
à        білих зморшкуватих 4163.
Визначте відстань між генами.

Задача 16.

Синдром дефекту нігтів і колінної чашечки визначається повністю домінантним аутосомним геном. На відстані 10 морганід від нього знаходиться локус крові за системою АВО. Один з подружжя має ІІ групу крові, інший – ІІІ. Той, в кого ІІ, страждає дефектом нігтів і колінної чашечки. Відомо, що його батько був з І групою і не мав цих аномалій, а мати з IV мала обидва дефекти. Один з подружжя, в якого ІІІ група, нормальний щодо дефекту нігтів та колінної чашечки і гомозиготний за обома парами аналізованих генів. Визначте вірогідність народження в них дітей, які страждають дефектом нігтів і колінної чашечки і можливі групи крові.


Задача 17.
Гени В і С зчеплені й частота кросинговеру між ними становить 24 %, ген Е міститься в іншій групі зчеплення.  Які типи гамет і в якому відсотковому співвідношенні утворюються в особин з генотипом ВС  Е
                                                                                 вс    е

Немає коментарів:

Дописати коментар