1. Розмістіть
вуглеводи за кількістю атомів Карбону, що входять до складу молекули, від . найменшої
до найбільшої: а) тріоза; б) пентоза); в) тетроза; г) гексоза.
2. Розмістіть
вуглеводи за кількістю атомів Карбону, що входять до складу молекули, від найменшої
до найбільшої: а) сахароза; б) крохмаль; в) рибоза; г) рафіноза.
3. Упорядкуйте
таблицю.
Вуглевод
|
Характеристика
|
Буряковий (тростиновий) цукор.
|
|
Запасний полісахарид у тварин.
|
|
Запасний полісахарид у рослин.
|
|
Входить до складу клітинної стінки рослин.
|
|
Молочний цукор.
|
|
Є мономером крохмалю.
|
|
Входить до складу покривів комах.
|
|
Є складовою сахарози, але не входить до складу
крохмалю.
|
|
Входить до складу дезоксирибонуклеїнової кислоти.
|
4. Установіть
відповідність.
Приклади
|
Характеристика
|
||
1.
|
Молоко
|
a)
|
Насіння і плоди рослин містять велику кількість жирів.
|
2.
|
Сальник
|
b)
|
Місце накопичення жирів у хребетних тварин.
|
3.
|
Горіх
|
c)
|
Орган членистоногих, де накопичуються жири.
|
4.
|
Жирове тіло
|
d)
|
Харчовий продукт, де жири містяться в емульсованому
стані.
|
5.
|
Соняшник
|
||
6.
|
Підшкірна клітковина
|
5. Розподіліть
подані вуглеводи на групи: крохмаль, сахароза, хітин, глюкоза, фруктоза,
целюлоза, рибоза, мальтоза, дезоксирибоза, глікоген.
Моносахариди:
Олігосахариди:
Полісахариди:
6. Встановіть
відповідність наведених у таблиці даних:
Функції
|
Характеристика
|
Приклади
|
|||
1)
|
Енергетична
|
a)
|
Основа клітинних мембран, нервових волокон.
|
1.
|
Підшкірна клітковина
|
2)
|
Захисна
|
b)
|
Накопичення кінцевих продуктів обміну.
|
2.
|
Жири
|
3)
|
Будівельна
|
c)
|
Захист внутрішніх органів від механічних пошкоджень.
|
3.
|
Жирове тіло комах
|
4)
|
Теплоізоляційна
|
d)
|
В результаті окиснення 38,9 кДж енергії.
|
4.
|
М’який жировий шар органів
|
5)
|
Видільна
|
e)
|
Регуляція обміну речовин.
|
5.
|
Гормони
|
6)
|
Регуляція життєвих процесів
|
f)
|
Захист від переохолодження.
|
6.
|
Фосфоліпіди
|
7. У
таблиці позначте знаком + відповідні характеристики
Характеристика
|
Вуглеводи
|
||
Моносахариди
|
Олігосахариди
|
Полісахариди
|
|
Молекулярна маса може сягати кількох мільйонів.
|
|||
Складаються з невеликої кількості мономерів.
|
|||
Відкладаються про запас.
|
|||
Мають найменшу молекулярну масу серед класів
вуглеводів.
|
|||
Складаються з великої кількості мономерів.
|
|||
Виконують будівельну (структурну) функцію.
|
|||
Добре розчиняються у воді.
|
|||
Погано розчинні у воді.
|
|||
Є найменшою ланкою вуглеводів.
|
8. Закресліть
лінію, яка об’єднує поняття з певної теми. Поясніть.
А.
целюлоза
|
мальтоза
|
фруктоза
|
рибоза
|
сахароза
|
хітин
|
пектин
|
трегалоза
|
глюкоза
|
Б.
лігнін
|
глікоген
|
крохмаль
|
глюкоза
|
хітин
|
целюлоза
|
фруктоза
|
рибоза
|
пектин
|
Немає коментарів:
Дописати коментар