Сторінки

понеділок, 23 січня 2017 р.

Тренувальні завдання по темі "Ліпіди. Вуглеводи"


Ліпіди. Вуглеводи.

1. Розмістіть вуглеводи за кількістю атомів Карбону, що входять до складу молекули, від . найменшої до найбільшої: а) тріоза; б) пентоза); в) тетроза; г) гексоза.

2. Розмістіть вуглеводи за кількістю атомів Карбону, що входять до складу молекули, від найменшої до найбільшої: а) сахароза; б) крохмаль; в) рибоза; г) рафіноза.

3. Упорядкуйте таблицю.
Вуглевод
Характеристика

Буряковий (тростиновий) цукор.

Запасний полісахарид у тварин.

Запасний полісахарид у рослин.

Входить до складу клітинної стінки рослин.

Молочний цукор.

Є мономером крохмалю.

Входить до складу покривів комах.

Є складовою сахарози, але не входить до складу крохмалю.

Входить до складу дезоксирибонуклеїнової кислоти.

        4. Установіть відповідність.

Приклади

Характеристика
1.
Молоко
a)       
Насіння і плоди рослин містять велику кількість жирів.
2.
Сальник
b)       
Місце накопичення жирів у хребетних тварин.
3.
Горіх
c)       
Орган членистоногих, де накопичуються жири.
4.
Жирове тіло
d)       
Харчовий продукт, де жири містяться в емульсованому стані.
5.
Соняшник


6.
Підшкірна клітковина



     5. Розподіліть подані вуглеводи на групи: крохмаль, сахароза, хітин, глюкоза, фруктоза, целюлоза, рибоза, мальтоза, дезоксирибоза, глікоген.
Моносахариди:
Олігосахариди:
Полісахариди:

        6. Встановіть відповідність наведених у таблиці даних:

Функції

Характеристика

Приклади
1)       
Енергетична
a)       
Основа клітинних мембран, нервових волокон.
1.       
Підшкірна клітковина
2)       
Захисна
b)       
Накопичення кінцевих продуктів обміну.
2.       
Жири
3)       
Будівельна
c)       
Захист внутрішніх органів від механічних пошкоджень.
3.       
Жирове тіло комах
4)       
Теплоізоляційна
d)       
В результаті окиснення 38,9 кДж енергії.
4.       
М’який жировий шар органів
5)       
Видільна
e)       
Регуляція обміну речовин.
5.       
Гормони
6)       
Регуляція життєвих процесів
f)        
Захист від переохолодження.
6.       
Фосфоліпіди


   7. У таблиці позначте знаком + відповідні характеристики
Характеристика
Вуглеводи
Моносахариди
Олігосахариди
Полісахариди
Молекулярна маса може сягати кількох мільйонів.



Складаються з невеликої кількості мономерів.



Відкладаються про запас.



Мають найменшу молекулярну масу серед класів вуглеводів.



Складаються з великої кількості мономерів.



Виконують будівельну (структурну) функцію.



Добре розчиняються у воді.



Погано розчинні у воді.



Є найменшою ланкою вуглеводів.




             8. Закресліть лінію, яка об’єднує поняття з певної теми. Поясніть.

А.
целюлоза
мальтоза
фруктоза
рибоза
сахароза
хітин
пектин
трегалоза
глюкоза

Б.
лігнін
глікоген
крохмаль
глюкоза
хітин
целюлоза
фруктоза
рибоза
пектин


Немає коментарів:

Дописати коментар