Сторінки

понеділок, 2 січня 2017 р.

Біологічні помилки

Навіть у таких, здавалось би, надійних джерелах як реклама, газети, підручники та на загальновизнаних сайтах трапляються біологічні помилки або ж по-іншому – біологічні ляпи. 
Зараз набули неабиякої популярності  інтернет-енциклопедії. Для прикладу – Вікіпедія. Оскільки це один із найпопулярніших сайтів, то й шанси зустріти помилку, на думку більшості, мінімальні. Але нагадаємо, Вікіпедія – вільна інтернет-енциклопедія, інформацію може редагувати будь-хто. А через неуважність або ж некомпетентність модераторів усі помилки не можуть бути виправлені. Тому, як бачимо, виявляється, у гінкго дволопатевого є плоди. Це неправильно. Адже гінкго дволопатеве відноситься до відділу Голонасінні. А як знаємо у Голонасінних плодів   немає. 

На сайті підготовки до ЗНО діафрагму відносять до ароморфозів плазунів. Хоча згідно з даними філогенезу, діафрагма відсутня у деяких видів риб, а у рептилій і амфібій є тільки центральна її частина. У плазунів роль діафрагми в диханні невелика, оскільки вона складається зі сполучної тканини, тобто сухожильна; у деяких видів вона неповна).  У птахів діафрагма являє собою сухожильну тканину і не містить м'язових волокон. Тільки у ссавців і у людини діафрагма є сухожильно-м'язовим утворенням.

Найпоширенішою помилкою є неправильна класифікація та ареал розповсюдження. Наприклад пурпурну жабу, яка є єдиним представником Індійських жаб, а відповідно це клас Земноводні, віднесли до класу Рептилії. Зустрічається лише в Західних Гатах (штат Керала. Індія), на площі близько 14 км². Але аж ніяк не в австралійському штаті Квінсленд, що сказано на сайті.

Напевно усім відомо, що заради прибутку використовуються будь-які маркетингові ходи. Для прикладу, неправдива інформація. Багато хто чув про питний колаген та його неймовірний ефект.


Існує традиційний, «поверхневий» спосіб: утримання вологи за допомогою крему або іншого косметичного засобу: сироватки, маски. Косметичні засоби з колагеном в складі дуже популярні, проте було доведено, що розмір колагенових молекул такий, що не дозволяє їм проникати в глибинні шари шкіри. Тому крем з колагеном насправді захищає шкіру від втрат рідини і забезпечує цим достатнє зволоження. При цьому глибокого ефекту не буде і процес руйнування в глибинних шарах шкіри буде продовжуватися. Доставити колаген всередину шкіри допомагає ін'єкційна методика. Але й тут є свої мінуси висока вартість процедур, непередбачуваність наслідків. Тому фахівці у сфері краси вирішили спробувати приймати колаген всередину, через систему травлення. Скептики з даного питання трохи іншої думки. «Я не знаходжу жодних позитивних впливів колагену, шляхом перорального його прийому», - зазначає Сем Бантінг - британський дерматолог. Для нього залишається незрозумілим процес потрапляння колагену з травного тракту в людську шкіру. А крім того в організмі колаген розщеплюється до амінокислот, втрачаючи свої прямі функції.
У рекламі гелю для душа Палмолів стверджується, що використаний екстракт орхідей, тому він приємно пахне.
По-перше, не всі види орхідей мають запах. Це стосується переважно роду Фаленопис. По-друге, якщо і є такі, які пахнуть, то не завжди приємно. Тому, неправильно так занадто узагальнювати.


А загалом на просторах Всесвітньої павутини можна знайти навіть сайти, які звертають увагу саме на такі «біологічні ляпи» і викривають їх.. Наприклад, http://www.sivatherium.narod.ru/biolap/lapsus.htm
На такі сайти теж можна самому поміщати інформацію про біологічні помилки.
Що ж, як бачимо, не всьому, що написано можна довіряти. Тому варто покладатись лише на достовірні джерела  інформації. 

Немає коментарів:

Дописати коментар