Сторінки

середа, 19 жовтня 2016 р.

Анаеробна біосфера

(слай 1) 12. Анаеробна біосфера. Як би могла проходити еволюція біосфери Землі за відсутності кисневої революції?

(слай 2) Приблизно 2,7 мільярдів років тому атмосфера Землі складалася в основному з газів: оксиду вуглецю (СО), двооксиду вуглецю (СО2), водяної пари (H2O), метану (СН4), невеликої кількість азоту (N), водню (Н) і інертних газів. Атмосфера мала відновний характер і була практично позбавлена вільного кисню, незначна його частина виникала в верхніх шарах атмосфери в результаті дисоціації молекул вуглекислого газу і води. З появою живих організмів, які почали застосовувати фотосинтез, склад атмосфери зазнав кардинальних змін, що призвело до кисневої революції і екологічної катастрофи: масового вимерання анаеробних організмів, оскільки кисень для нихотруйний.
(слай 3) Біосфера має довгу історію, тісно пов'язану з еволюцією Землі, яку можна умовно поділити на кілька фаз.Перша: формування ранньої літосфери, атмосфери, гідросфери, виникнення геологічного кругообігу речовин. Друга: хімічна еволюція: синтез і накопичення простих органічних сполук(амінокислот і простих пептидів, азотистих основ, простих вуглеводів). Третя: давня біосфера або еволюція прокаріотичного світу, виникнення біологічного кругообігу речовин і формування кисневої атмосфери(3,8—4 млрд.р.тому).
(слай 4) Першими живими організми на Землібулигетеротрофні анаеробні прокаріоти. Їх «споживацька» стратегія життя, що ґрунтувалася на використанні обмежених запасів органічних речовин, могла б призвести до цілковитоговикористання всього енергетично цінного матеріалу й врешті-решт — до загибелі всього живого.Проте криза не настала, бо з'явився новий тип живлення — автотрофний. Справжня революція в юній біосфері почалася з появою фотосинтезуючих бактерій, які почали використовувати сонячну енергію.
Припустимо, що таких організмів було недостатньо для того щоб відбулась киснева революція або у них була відсутня ІІ фотосистема. Тому в атмосфері продовжував переважати СО2. Як би тоді могла проходити еволюція біосфери Землі?
(слай 5) По-перше, не сформувався б озоновий шар і тому вихід на суходіл живих організмів був би не можливий. Життя продовжувалось би тільки у водному середовищі.
(слай 6) По-друге, процвітаючою групою лишились би анаеробні організми – хемосинтетики.Серед них були б і облігатні, і факультативні види. Енергію для життєдіяльності вони б отримували, окислюючи неорганічні речовини без участі вільного кисню. Використовували бвуглець, який би витягали з метану, з оксиду і двооксиду вуглецю і водень із сірководню й інших з'єднань, що його містили.
(слай 7) Окислюючи органічні сполуки, що містять в своєму складі кисень,  отримували б енергію внаслідок процесу бродіння.Найбільшого розквіту отримали б галофіти, термофіли, а також метаногенні і сульфатредукторні бактерії, які використовували б молекулярний водень в якості відновника.
(слай 8) По-третє, внаслідок накопичення метану і сульфатів зросла б кількість  мікроорганізмів, здатних окисляти метан за допомогою сульфатів. Це були б симбіотичні мікробні спільноти, що складалися з архей і бактерій. Археї окисляли б метан, а бактерії відновлювали б сульфати (Результатом окислення метану був вуглекислий газ, необхідний всім автотрофам, а результатом відновлення сульфатів – сірководень, який із задово-ленням використовували фотосинтетики)
(слай 9) По-четверте, біологічного прогресу набули б аноксигенні фотосинтетики - предки нинішніх зелених, пурпурних і ціанобактерій. Для аноксигенного фотосинтезу потрібна наявність у зовнішньому середовищі (відновлених субстратів) сірководню, сірки, тіосульфату, органічних сполук або молекулярного водню, яких було б достатньо в атмосфері.
(слай 10- 12) По-п’яте,існували б тільки водні екосистемами біосфери, такі, як рифтові глибоководні подібні до «чорних курців» (Метанопірус Кандлера (Methanopyrus kandleri), екосистеми холодних метанових джерел і кратерівзгаслих вулканів (Пікрофілюс торідус (Picrophilus torridus), галофільні екосистеми (Галобактерія сольова (Halobacterium salinarium). Такі прокаріотичні екосистеми були б нестійкими до впливів довкілля, бо ланцюги живлення у них мало розгалужені, видова різноманітність незначна, здатність до саморегуляції невисока.
(слай 13) По-п’яте, біотичний колообіг речовин у біосфері, що складався б виключно із прокаріотів, був би дуже недосконалий. Біомаса, створена автотрофними бактеріями, розкладалась би переважно під впливом абіотичних фізичних і хімічних процесів у зовнішньому середовищі, при цьому важливу роль відігравали б і гетеротрофні бактерії, але їх можливості були б обмежені особливостями організації клітин. (Виділяючи ферменти в зовнішнє середовище, відбувалось би “зовнішнє перетравлювання”, а низькомолекулярні продукти всмоктувались би крізь цитоплазматичну мембрану). Це б зумовило низьку швидкість розкладання біомаси, створеної автотрофними прокаріотами. Тому величезні маси органічного вуглецю були б виведені з біологічного колообігу, і збереглись би в осаді, піддались хімічній трансформації, перетворились на горючі сланці, нафту і газ.
(слай 14) Отже, зважаючи на все вище сказане, наша команда дійшла висновку, що на появу життя та формування біосфери за відсутності кисневої революції вплинулиб такі чинники: інтенсивний вулканізм, висока радіація, постійне перетворення первинної кори, низькорельєфна поверхня, щільна вторинна атмосфера з потужним вмістом парникових газів, практично повна відсутність вільного кисню та захисного озонового шару, мілководна гідросфера з високими концентраціями вулканічних газів та іонів важких металів у воді. Тому еволюція біосфери зупинилась би на докембрійському рівні. Життя існувало б лише у водному середовищі і було б представлене прокаріотичними організмами: гетеротрофами, хемосинтетиками, аноксигенними фотосинтетиками, екстремофільними бактеріями. Біотичний колообіг речовин у біосфері, був би дуже недосконалий.

Доповідь завершено. Дякуємо за увагу.

Немає коментарів:

Дописати коментар