Сторінки

пʼятниця, 3 червня 2016 р.

Тести з ботаніки

         Тести з ботаніки

1. Укажіть, до якого класу органічних сполук належать целюлоза та глікоген: А полісахариди; Б полінуклеотиди; В моносахариди; Г дисахариди.

2. Укажіть назву кулястих замкнених структур клітин водоростей, у яких містяться фотосинтезуючі пігменти: А вакуолі; Б мітохондрії; В комплекс Гольджі; Г хлоропласти.

3. Квашені овочі зберігаються значно краще, ніж подрібнені свіжі, тому що: А зруйнувалися вітаміни та ферменти; Б утворюється молочна кислота, що унеможливлює життєдіяльність гнильних бактерій; В у розсолі висока концентрація неорганічних солей, які виконують роль консервантів; Г розсіл збагачений спеціями.

4.Укажіть ознаки, що характерні для водоростей, які належать до нижчих спорових рослин: А малі за розмірами, розмножуються спорами; Б розмножуються спорами, їхні тіла почленовані на органи; В розмножуються спорами, їхні тіла мають корені та стебла; Г розмножуються спорами, їхні тіла не почленовані на стебла, корені та листки.

5. Визначте тканину, що утворена як живими, так і мертвими клітинами з потовщеними здерев’янілими стінками, які надають органам рослини міцності та пружності: А основна; Б механічна; В провідна; Г сполучна.

6. Визначте причину гігроскопічності сфагнуму: А посилене виділення води тілом; Б заповнення водою мертвих клітин тіла; В утворення води в процесі фотосинтезу; Г інтенсивне заповнення водою живих фотосинтезуючих клітин.

7. Укажіть причину розміщення санаторно-оздоровчих закладів у хвойних лісах: А хвоя виділяє антибіотики, які вбивають мікроорганізми; Б хвоя захищає від надмірного сонячного опромінення; В хвойні рослини виділяють більшу кількість кисню, ніж листяні; Г хвоя виділяє фітонциди, які пригнічують діяльність мікроорганізмів.

8. Вам відомо, що в зародку насінини поряд із брунькою є зародковий корінець. Укажіть, на який вид кореня він перетвориться під час проростання: А головний; Б бічний; В додатковий; Г дихальний.

9. Укажіть групу, до якої належать організми, що оселяються на різних субстратах у товщі води (на гідротехнічних спорудах, днищах кораблів): А планктон; Б нейстон; В бентос; Г перифітон.

10. Визначте природну зону, яка є найменш продуктивною в континентальній частині біосфери: А тундра; Б степ; В тропічний ліс; Г тайга.

11. Укажіть правильну послідовність основних таксономічних одиниць царства Рослини сучасної системи органічного світу, починаючи з нижчої: 
А тип – клас – порядок – родина – рід – вид;
Б вид – рід – родина – порядок – клас – відділ;
В відділ – клас – ряд – родина – рід – вид;
Г вид – рід – родина – ряд – клас – тип.

12.Біологічно активні речовини, які утворюються в певних клітинах вищих рослин і грибів називаються: А фітогормони. Б антибіотики. В нейрогормони. Г вітаміни.

13. Рослинна клітина від тваринної відрізняється наявністю: А пластид. Б мітохондрій. В ядра. Г комплексу Гольджi.

14. Яку речовину, що використовують як індикатор в хімії, добувають із лишайників? А метилоранж Б лакмус В фенолфталеїн Г метиленовий синій.


15. У якому органі хвоща польового відбувається процес фотосинтезу? А листку спороносного пагона Б стеблі В листку вегетативного пагона Г стробілі.

16. У більшості хвойних рослин листки набули форми голок. У зв’язку з чим виникло це пристосування? А для забезпечення майже повного припинення випаровування вологи Б для кращого захисту від рослиноїдних тварин В через високу внутрішньовидову конкуренцію Г для запобігання обламуванню гілок під час снігопадів.

17. Характерними ознаками більшості однодольних рослин є: А паралельне жилкування листків і дві сім’ядолі в насінині. Б мичкувата коренева система та паралельне жилкування листків. В розвинутий головний корінь і сітчасте жилкування листків. Г стрижнева коренева система й одна сім’ядоля в насінині.

18. Яка тканина розташована в зоні поділу кореня? А механічна Б твірна В покривна Г провідна

19. Видозмінами листка є: А бульбокорені жоржини, бульби топінамбура. Б вусики огірка, колючки глоду. В вуса суниці, кореневище купини. Г лусочки цибулі, вусики гороху.

20. Який абіотичний фактор обмежує поширення життя в океані, проте, як правило, не обмежує його поширення на суходолі? А наявність мінеральних речовин Б освітленість В атмосферний азот Г в’язкість води

21. Утворення рослинами вуглеводів є результатом процесу: А дихання. Б транспортування. В фотосинтезу. Г мінералізації.

22. Поклади якої корисної копалини утворилися, зокрема, вимерлими Папоротеподібними? А залізної руди Б кам’яного вугілля В вапняку Г торфу

23. Визначте правильну послідовність появи організмів у первинній сукцесії.
А мохи → лишайники → трав’янисті рослини
Б трав'янисті рослини → лишайники → мо хи
В лишайники → мохи → трав’янисті рослини
Г трав’янисті рослини → мохи → лишайники


24. Кислий смак щавлю зумовлений наявністю в клітинах кристалів щавлевокислого кальцію (кальцій оксалату). Яка клітинна структура утворюється цими кристалами? А клітинна мембрана Б ядро В включення Г вакуоля

25. Органела клітини, в якій відбувається синтез органічних речовин з неорганічних, це – А рибосома. Б мітохондрія. В хлоропласт. Г лізосома.

26. Яка бактерія здатна синтезувати в організмі людини вітамін К та незамінні амінокислоти? А сальмонела Б кишкова паличка В стрептокок Г туберкульозна паличка

27. Які гриби завдають шкоди цінним породам дерев? А маслюки Б сажки В опеньки Г трутовики

28. Представники якого відділу водоростей використовуються для виготовлення фільтрів? А Зелені водорості Б Бурі водорості В Червоні водорості Г Діатомові водорості

29. Яка характерна особливість голонасінних надала їм перевагу над вищими споровими рослинами? А наявність стрижневої кореневої системи Б ріст стебла в товщину за рахунок кори В наявність насінних зачатків Г залежність запліднення від наявності води

30. Перлову крупу виготовляють з: А вівса. Б ячменю. В сочевиці. Г кукурудзи.

31. Під час поривів вітру тополя гнеться, але не ламається. Наявністю яких тканин це зумовлено? А твірних Б провідних В покривних Г механічних


32. Для тропічних рослин характерні переважно листки: А великі, темно-зелені, з безліччю продихів з обох боків. Б малих розмірів, темно-зелені, з невеликою кількістю продихів. В середніх розмірів, світло-зелені, опушені, з продихами на нижньому боці. Г великі, світло-зелені, з продихами тільки на одному боці.

33. Для агроценозу характерний незбалансований кругообіг речовин, тому що: А людина вилучає більшу частину біомаси. Б є значна видова різноманітність. В ланцюги живлення мають надто багато ланок. Г використовується тільки сонячна енергія.

34. Рослини, чоловічі і жіночі статеві органи яких розташовані на одній особині, називають: а)   однодомними;   б)  дводомними;   в)   одностатевими;   г)   різностатевими; д) рівноспоровими.

35. Винятково морськими видами є: а) зелені водорості; б) діатомові водорості;    в) бурі водорості:    г) червоні водорості.

36. Потовщений головний корінь, у якому відкладаються поживні речовини, - це: а) коренева бульба; б) кореневище; в) коренеплід; г) повітряний корінь.

37. До голонасінних не належать рослини: а) саговник; б) гінго дволопатевий; в) кипарис; г) селагінела; д) сальвінія;є) секвоя.

38. Складне суцвіття мають рослини: а) морква: 6) груша: в) подорожник: г) береза: д) конюшина; с) овес

39. До нижчих грибів належать: а) пеніциліум: б) фітофтора; в) синхітріум; г) мукор: д) дріжджі; с) ріжки.

40. Релікт - це: а) новий процвітаючий вид; б) вимерлий вид: в) вид, що зберігся дотепер із минулих геологічних епох; г) вид, що зустрічається лише на даній території.

41. Вихід   рослин   на   суходіл   став   можливим   завдяки   появі:   а)   статевого розмноження; б) органів і тканин; в) кисню в атмосфері; г) озонового екрану.

42. Кореневі бульби мають рослини: а) жоржина; б) морква; в) буряк; г) любка; д) батат, є) петрушка.

43. Основними функціями скоротливих вакуоль у хламідомонади є: а) фототаксис: б) рух: в) травлення; г) нагромадження поживних речовин: д) виділення надлишку води: е) регуляція осмотичного тиску.

44. Гаплоїдним у Голонасінних є: а) зародок; б) ендосперм; в) насінна шкірка; г)немає правильної відповіді.

45. Центральна клітина зародкового мішка у покритонасінних має набір хромосом:а) гаплоїдний; б) диплоїдний; в) триплоїдний; г) поліплоїдний.

46. Розмноження рослин насінням має наступні переваги над споровим розмноженням: а) багатоклітинну будову насіння; б)зародок живиться за рахунок поживних речовин гаметофіту; в) для запліднення і розвитку потрібна менша кількість води; г) насіння містить зародок і запас поживних речовин; д) ендосперм насіння диплоїдний; є) насіння-містить зародок нового спорофіта.

47. До запасних поживних речовин рослин належать: а) гранули глікогену; б) хітин; в) зерна крохмалю; г) краплини олії; д) нуклеїнові кислоти; є) целюлоза.

48. Гаплоїдний набір хромосом мають: а) клітини вегетативних пагонів хвоща польового; б) ендоспермпокритонасінних; в)   вегетативні   клітини   мохів;   г)   центральна   клітина зародкового мішка покритонасінних.

49. Покоління спорофіту у більшості вищих спорових рослин: а) переважає в життєвому циклі; б) має диплоїдний набір хромосом; в) містить архегонії та антеридії; г) має гаплоїдний набір хромосом; д) утворюється із зиготи; е) проростає із спори.

50. Для лейкопластів характерно: а) не містять пігментів; б) синтезують запасні речовини; в) містять первинний крохмаль; г) містять вторинний крохмаль; д) можуть перетворюватись на інші види пластид; е) не можуть перетворюватись на інші види пластид.

51. Пастеризацію здійснюють шляхом
а)
автоклавування 
б)
кип’ятіння
в)
Фільтрування
г)
нагрівання до 60-70º
д)
нагрівання до 160-170º


     52.  В культурі вирощують:
а)
Боровик
б)
Маслюки
в)
Опеньки
г)
Печериці
д)
Мухомор


53.  Видозміною пагона є:
а)
Бульба
б)
Столон
в)
Бульбоцибулина
г)
Бульбокорінь
д)
Каудекс


54. До царства Гриби належить
а)
Спіруліна
б)
Дріжджі
в)
Евглена
г)
Ехінацея
д)
Пеніцилум


55. До зелених водоростей належать:
а)
Улотрикс
б)
Філофора
в)
Ламінарія
г)
Ульва
д)
Навікула


56. До відділу Magnoliophyta належать:
а)
спіруліна
б)
стрептокок
в)
елеутерокок
г)
ехінацея
д)
календула


57. Співжиття грибів з коренями рослин – це:
а)
парбіоз
б)
мікориза
в)
бактеріориза
г)
різоїд
д)
мікоз

58. Гаметофіт переважає у:
а)
Laminaria
б)
Bryum
в)
Polypodium
г)
Pinus
д)
Brassica


59. До накипних лишайників належать:
а)
графіс
б)
пармелія
в)
леканора
г)
кладонія
д)
насінна золотянка


60. Водорослевим компонентом лишайника можуть бути:
а)
хламідомонада
б)
осціляторія
в)
анабена
г)
вольвокс
д)
пінуларія


61. Плід стручок мають


а) редька
б) капуста
в) хрін
г) гірчиця
д) груша












62. Плід багатогорішок мають


а) айва
б) алича
в) гравілат
г) ожина
д) черешня












63. Плід яблуко мають:


а) айва
б) алича
в) гравілат
г) ожина
д) черешня












64. До ціанобактерій належать:


а) спіруліна
б) евглена
в) анабена
г) ехінацея
д) хламідомонада












65. До відділу Бурі водорості належать:


а) фукус
б) філофора
в) ламінарія
г) ульва
д) навікула












66. До грибів-паразитів належать:


а) мукор
б) трюфель
в) хрящ,
г) фітофтора
д) ольпідіум












67. Вегетативне тіло гриба називають


а) Міцелій
б) Гіменій
в) Гіменофор
г) Андроцей
д) Грибниця










68. Формулу *Ca5Co5AG(5) має квітка:


а) Пирію
б) Півонії
в) груші
г) Папороті
д) Сосни












69. До Червоної книги України занесені:


а) модрина польська
б) тис ягідний
в) дуб скельний
г) глід Пояркової
д) клен ясенолистий










70. Магноліофітові рослини викають у:

а) кам’яновугільному періоді

б) тріасовому періоді

в) юрському періоді

г) крейдяному періоді

д) палеогеновому періоді


71. Виберіть плоди, які зустрічаються у рослин родини Solanaceae:

а) кістянка

б) коробочка

в) листянка

г) сім’янка

д) ягода



72. Чергування поколінь спостерігається у:

а) улотриксових

б) діатомових водоростей

в) ламінарієвих

г) вольвокса

д) червоних водоростей


73. Визначте, якого органу немає у зозулиного льону, на відміну від щитника: а)стебла, б)листків, в)коренів, г)спорангіїв.

74. Баклажан відносять до родини: а)Бобових, б)Розових, в)Пасльонових, г)Капустяних.

75. Вставний ріст пагона характерний для: а)кульбаби, б)бамбука, в)папоротей, г)подорожника.

76. Вкажіть, які корені складають основну масу кореневої системи злаків: а)головні, б)бічні, в)додаткові, г)повітряні.

77. Вкажіть, що є коренеплодом у рослин: а)потовщений додатковий корінь; б)потовщений головний корінь, в)потовщене стебло, г)потовщена основа пагона.

78. Визначте, у клітинах яких організмів немає сформованого ядра: а)гриби, б)зелені водорості, в)ціанобактерії, г)рослини.

79. Виберіть твердження, що характеризує подвійне запліднення: а)злиття двох сперміїв з двома яйцеклітинами; б)злиття двох пар диплоїдних клітин, в)злиття двох пар клітин – спермія з яйцеклітиною і спермія з диплоїдною клітиною, г)злиття двох пар клітин – спермія з яйцеклітиною і двох диплоїдних клітин.

80. При партеногенезі розвиток організму відбувається із: а)зиготи, б) незаплідненої  яйцеклітини, в)сперматозоїда, г)соматичної клітини.

81. Визначте ознаки, спільні для грибів і тварин: а)прикріплений спосіб життя, б)накопичення глікогену, в)гетеротрофне живлення, г)клітинна будова, д)необмежений ріст.

82. Визначте, у яких рослин мичкувата коренева система: а)цибуля, б)соняшник, в)пшениця, г)береза, д)кукурудза.

83. Виберіть видозміни пагона: а)коренеплід моркви, б)кореневище пирію, в)бульба картоплі, г)цибулина часнику, д) колючки барбарису.

84. Визначте спільні ознаки голонасінних і покритонасінних рослин: а)утворюють плоди, б)запліднення не залежить від наявності води, в)у життєвому циклі переважає спорофіт, г)чоловічі гамети не мають джгутиків, д)утворюють насіння.

85. Заповніть таблицю:
Назва рослини
Систематичне положення
Морфологічні ознаки
Клас
Родина
Тип суцвіття
Тип плоду
Капуста




Соняшник




Пшениця




Конвалія




Горох





86. Заповніть таблицю, відмітивши, чи є певний орган або структура у вказаних рослин. Використовуйте позначки «є», «немає».
Орган, структура
Ламінарія
Зозулин льон
Щитник
Ялина
Пшениця
Ризоїди





Жилки





Стебло





Продихи





Насіння





Ендосперм






87. Укажіть спільний таксон, до якого належать модрина, ялівець і туя: А  вид; Б  рід ; В  родина; Г   клас.

88. Укажіть види коренів, з яких утворюється стрижнева коренева система: А головний , додаткові, бічні; Б головний та додаткові; В додаткові та бічні; Г головний та бічні.

89. Укажіть типи будови стебла, характерний для хмелю і березки польової: А трав’янисте, прямостійне; Б  трав’янисте, витке; В дерев’янисте, повзуче; Г дерев’янисте,чіпке.

90. Гусінь шовковичного шовкопряда годують листками рослини, яка для людини також є їстівною. Укажіть, які частини цієї рослини вживає в їжу людина: А  бруньки; Б  плоди; В  насіння; Г супліддя.     

91. Корені, які ростуть з ґрунту вверх і призначені для забезпечення кореневої системи киснем, називаються:  а/ ходульні; б/ дихальні; в/ повітряні; г/ додаткові.

92. Рухливі клітини з джгутиками у життєвому циклі відсутні у водоростей: а/ синьо-зелених; б/ зелених; в/ діатомових; г/ бурих.

93. Вкажіть ознаки евглени зеленої, властиві рослинам: а/ наявність хлоропластів; б/ здатність до поглинання органічних речовин; в/ наявність джгутиків; г/ наявність скоротливої вакуолі; е/ наявність вічка.

94. Клітини ендосперму у квіткових рослин: а/ галоїдні; б/ диплоїдні; в/ триплоїдні; г/ тетраплоїдні; д/ октаплоїдні.

95. Вторинне потовщення стебла характерне для: а/ мохоподібних, голонасінних, покритонасінних; б/ лише покритонасінних; в/ дводольних і папоротеподібних; г/ голонасінних і покритонасінних.

96. До царства Гриби належать: а/ пінулярія; б/ ольпідіум; в/ вольвокс; г/ сальвінія;д/ форамініфери; е/ щитовник.

97. Для якого відділу рослин характерні такі ознаки: рослини розмножуються спорами, в життєвому циклі переважає спорофіт, переважна життєва форма – трави: а/ мохи; б/ хвощі; в/ водорості; г/ голонасінні; д/ правильна відповідь відсутня.

98. Червоні водорості відрізняються від зелених і бурих тим, що не містять: а/ хлорофілу; б/ не мають диференційованих клітин; в/ не мають фікоцианина; г/ не мають джгутикових стадій в життєвому циклі.

99. Плаун булавовидний кріпиться до ґрунту: а/ головним коренем; б/ додатковими коренями; в/ ризоїдами;  г/ кореневищем; д/ бічними коренями.

100. Після проростання спор у Мохоподібних формується: а/ багатоклітинний гаметофіт; б/ багатоклітинний спорофіт;  в/ одноклітинний спорофіт; г/ одноклітинний  гаметофіт.

101. Чи спостерігається чергування поколінь у покритонасінних рослин? а/ так, з переважанням спорофіта; б/ так, з переважанням гаметофіта; в/ ні.

102. Плід ягода мають:  а/ груша; б/ помідор; в/ яблуня; г/ шипшина.

103. Сперматозоїди та яйцеклітини у папороті розвиваються на: а/ зиготі; б/ заростку;  в/ зародку;  г/ спорангіях.

104. Представники якого відділу рослин утворюють плоди? а/ папоротеподібні; б/ покритонасінні; в/  голонасінні; г/ мохоподібні.

105. Які з нижче перелічених грибів існують у симбіозі з кореневою системою вищих рослин? а/ ріжки; б/ трутовики; в/ дріжджі; г/ підберезники; д/ сажкові; е/ фітофтора.

106. Судинно-волокнисті пучки дводольних: а/ відкритого типу; б/ закритого типу; в/ змішані.

107. Укажіть рослину, що має просту оцвітину: а/ конвалія; б/ картопля;  в/ акація; г/ шипшина.

108. До вегетативних органів рослин належать: а/стебло; б/ бруньки;  в/  корінь; г/ усі перелічені.

109. Виберіть дводомну  рослину: а/ кукурудза; б/ огірок; в/ дуб; г/ тополя.

110. Укажіть самозапильну рослину: а/ тополя; б/  вишня; в/  тюльпан; г/ квасоля.

111. Несправжні плоди має: а/ смородина;б/ абрикос;  в/  яблуня; г/ томат.

112. Виберіть гриби, що паразитують на овочевих культурах: а/ сажкові; б/ іржасті; в/ ольпідіум; г/ фітофтора; д/ борошниста роса; е/ сапролегнія; ж/ трутовик; з/ синхітріум.

113. Вкажіть, які з перерахованих ознак властиві голонасінним: а/ рослини розмножуються спорами; б/ рослини розмножуються насінням; в/ у циклі розвитку переважає гаметофіт; г/ у циклі розвитку переважає спорофіт; ддерева і кущі; е/ дерева, кущі й трав'янисті рослини; ж/ насінні зачатки захищені; з/ насінні зачатки не захищені; і/ ендосперм вторинний; к/ ендосперм первинний.

114. Чому лишайники невибагливі до умов існування? а/ легко переходять від стану спокою до життєдіяльності; б/ мінеральні речовини беруть з повітря; в/ можуть довгий час жити без води; г/ мають спеціальні пігменти і запасні поживні речовини; д/ добре витримують низькі та високі температури.

115. Виберіть ознаки, що характеризують подвійне запліднення: а/ спермій зливається з яйцеклітиною; б/ спермій зливається з центральною клітиною зародкового мішка; в/ із заплідненої яйцеклітини розвивається зародок; г/ із заплідненої центральної клітини розвивається ендосперм; д/ ендосперм триплоїдний.

116. Виберіть речовини, що є в оболонках рослинних клітин: а/ целюлоза; б/ пектин; в/ хітин; г/ лігнін; д/ муреїн.

117. Вкажіть ознаки, за якими класи квіткових розподіляються на родини: а/ морфологічна будова квітки (кількість частин оцвітини, тичинок, маточок); б/  типи суцвіть; в/ типи плодів; г/ особливості будови вегетативних органів (форма стебла, листкорозміщення, морфологічна будова листка, різні видозміни); д/ умови зростання і поширення; е/ життєва форма.

118. Вкажіть, які з перерахованих ознак властиві для родини Розові: а/ листки звичайно прості; б/ листки складні; в/ квітки правильні; г/ квітки неправильні; д/ чашолистки зрослі; е/ чашолистки вільні; ж/ пелюстки вільні; з/ пелюстки зрослі; и/ зав'язь звичайно верхня; і/ зав'язь лише нижня; к/ плід ягода; л/ плід кістянка; м/ плід горішок; н/ плід сім'янка.

119. Вкажіть, які з ознак характеризують спірогіру: а/ відсутні рухомі джгутикові стадії; б/ живе в прісних водоймах; в/ утворює баговиння; г/ розмножується вегетативно, спорами і статево; д/ нитки талому розгалужені, жорсткі; е/ веде вільно плаваючий спосіб життя.

120. Вкажіть, які з наведених ознак будови і процесів життєдіяльності притаманні рослинним клітинам: а/ автотрофи; б/ гетеротрофи; в/ мають хлорофіл у цитоплазмі; г/ мають хлоропласти; д/ мають мітохондрії; е/ мають ядро; ж/ генетичний матеріал розташований у цитоплазмі; з/ мають цитоплазматичну мембрану; і/ целюлозну оболонку; к/ здатні рухатись; л/ не здатні рухатись.

121. Вкажіть, які з наведених ознак будови і процесів життєдіяльності притаманні клітинам грибів: а/ автотрофи; б/ гетеротрофи; в/ мають хлорофіл у цитоплазмі; г/ мають хлоропласти; д/ мають мітохондрії; е/ мають ядро; ж/ генетичний матеріал розташований у цитоплазмі; з/ мають цитоплазматичну мембрану; і/ целюлозну оболонку; к/ здатні рухатись; л/ не здатні рухатись.

122. До царства Гриби належать: а/ пінулярія; б/ ольпідіум; *в/ фітофтора; г/ сальвінія; д/ форамініфери; е/ щитовник.

123. До класу Однодольні належать родини:  а/ Хвойні; б/ Цибулеві;в/ Гінкгові;  г/ Бобові; д/ Лілійні.

124. Плід коробочка утворюється у представників родин:а/ лілійні;  б/ Бобові; в/ Капустяні; г/ Складноцвіті; д/ Пасльонові.

125. Видозмінами листка є:  а/ бульби топінамбура; б/ вусики гороху; в/ колючки глоду; г/ вуса суниці; д/ лусочки цибулі; е/ вусики огірка.

126. Укажіть одноклітинних прісних водойм: а/ форамініфери; б/ амеба протей; в/ трипаносома; г/евглена зелена; д/ інфузорія-туфелька; е/ радіолярія.

127. Заповніть пропущені пункти:
Назва рослин
Формула квітки
Тип плода
капуста


слива


яблуня


шипшина


ярутка польова


чина лучна



*Са(5) Со(5) А5 G (2)
ягода

128. Нижче наведено перелік певних пристосувань у рослин: а/ розвиток потужної глибокої кореневої системи; б/ розвиток потужних механічних тканин; в/ розвиток повітроносних тканин; г/ розвиток водозапасаючих тканин; д/  зменшення площі поверхні порівняно з об’ємом тіла; е/ збільшення площі поверхні порівняно з об’ємом тіла; ж/ формування на поверхні захисних покривів; з/регуляція водно-сольового режиму. Визначте, яких ознак повинні набувати рослини: 1. занурені у воду; 2. що ростуть у субтропічних пустелях


129. Для якого відділу рослин характерні такі ознаки: рослини розмножуються спорами, в життєвому циклі переважає спорофіт, переважна життєва форма – трави: а/ мохи; б/ хвощі; в/ водорості; г/ голонасінні; д/ правильна відповідь відсутня.

130. Визначте, яке біологічне значення має різноманітне забарвлення талому водоростей: а/ приваблює тварин; б/ сприяє поглинанню енергії променів різної частини сонячного спектра при фотосинтезі; в/ захищає від ультрафіолетового випромінювання.

131. Плаун булавовидний кріпиться до ґрунту: а/ головним коренем; б/ додатковими коренями; в/ ризоїдами;  г/ кореневищем; д/ бічними коренями.

132. Червоні водорості відрізняються від зелених і бурих тим, що не містять: а/ хлорофілу; б/ не мають диференційованих клітин: в/ не мають фікоціаніну; г/ не мають джгутикових стадій в життєвому циклі.

133.Вкажіть ознаки евглени зеленої, властиві рослинам: а/ наявність хлоропластів; б/ здатність до поглинання органічних речовин; в/ наявність джгутиків; г/ наявність скоротливої вакуолі; д/ наявність вічка.

134. З якої частини квітки утворюються плоди: а/ з зав'язі; б/ з квітколожа; в/ з пелюсток; г/ з тичинок.

135. До родини Злакові належать: а/ цибуля, тюльпан, часник;  б/ просо, жито,  соя; в/ пшениця, кукурудза, рис;  г/ соняшник, кульбаба, люцерна.

136. Для біоіндикації якості атмосферного повітря найчастіше використовують такі організми: а/ водні папороті; б/ лишайники;  в/ цвілеві гриби; г/ шапинкові гриби.

137. До царства Гриби належать:  а/ пінулярія; б/ фітофтора; в/ сальвінія; г/ форамініфери; д/ маршанція.

138. До класу Однодольні належать родини:  а/ Хвойні; б/ Цибулеві; в/ Гінкгові;  г/ Бобові.
За якими ознаками спірогіра відрізняється від улотрикса: а/ за будовою клітини; б/ способами розмноження; в/ формою хлоропластів; г/ умовами життя; д/ способами живлення.

139. Які ознаки характеризують наземні папороті? а/ виключно трав'янисті рослини; б/ молоді листки равликоподібно закручені; в/ гаметофіт двостатевий; г/ спорангії зібрані в стробіли; д/ рослини рівноспорові й різноспорові; е/ поширені виключно в лісах.

140. Космічна роль зелених рослин полягає в: а/ очищенні повітря від шкідливих речовин; б/ утворення органічних речовин із неорганічних з використанням сонячної енергії; в/ утворення органічних речовин із неорганічних з використанням хімічної енергії; г/ утворення озонового шару, що захищає землю від шкідливого впливу ультрафіолетового випромінювання.

141. Виберіть групи рослин із одностатевими квітками: а/ коноплі, кукурудза, дуб; б/ береза, огірок, ліщина; в/ огірок, коноплі, картопля; г/ пшениця, кукурудза, огірок.

142. Вкажіть  кровоносні судини, що мають півмісяцеві клапани: а/ аорта; б/ легеневі артерії; в/ капіляри;  г/ вени.

143. Вкажіть ознаки евглени зеленої, властиві тваринам: а/ наявність хлоропластів; б/ здатність до поглинання органічних речовин; в/ наявність джгутиків; г/ наявність скоротливої вакуолі; д/ наявність у цитоплазмі зерняток полісахариду; е/ наявність вічка.

144. Нижчим грибам характерні ознаки: а/ гіфи міцелію мають багатоклітинну будову; б/ гіфи міцелію мають одноклітинну будову; в/ міцелію немає; г/ тільки сапрофіти; д/ тільки паразити; е/ є сапрофіти і паразити.

145. Для квіткових водних рослин характерним є: а/ обмежений (або  зовсім відсутній)  розвиток механічних тканин; б/ активний розвиток механічних тканин;  в/ активний розвиток  деревини, що забезпечує переміщення води по рослині;  г/ наявність крупних міжклітинників у тканинах коренів, листків, стебла; д/ переважання у пучках ксилеми і недостатній розвиток флоеми.

146. Вкажіть, які з наведених ознак будови і процесів життєдіяльності притаманні клітинам грибів: а/ автотрофи; б/ гетеротрофи; в/ мають хлорофіл у цитоплазмі; г/ мають хлоропласти; д/ мають мітохондрії; е/ мають ядро; ж/ генетичний матеріал розташований у цитоплазмі; з/ мають цитоплазматичну мембрану; і/ целюлозну оболонку; к/ здатні рухатись; л/ не здатні рухатись.

147. Розмістіть стадії життєвого циклу  хвоща польового, починаючи зі спори: а/ спора; б/ зигота; в/ літній пагін; г/  весняний пагін.

148. До репродуктивних органів рослин належить: а/ стебло; б/ квітка; в/корінь; г/ листок.

149. До провідних елементів рослин не належать: а/судини; б/ трахеїди;  в/ камбій; г/ ситоподібні трубки.

150. Інтеркалярний ріст характерний для: а/  бамбука; б/ клена; в/ кропиви;  г/соняшника.

151. Актиноморфною називають квітку, через яку можна провести: а/дві і більше осей симетрії;  б/ тільки одну вісь симетрії;   в/ не можна провести жодної площини симетрії;  г/ правильна відповідь відсутня.

152. Рослини мають м'яке стебло із слабко вираженою механічною тканиною, стеблова паренхіма рихла з великими міжклітинниками, листки з тонкою кутикулою. До якої екологічної групи відносяться такі рослини? а/ мезофіти; б/ ксерофіти; в/ гідрофіти; г/ галофіти.

153. Утворення сперміїв у покритонасінних відбувається: а/ при формуванні пилку в тичинках; б/ при проростанні пилкового зерна; в/ при утворенні насіннєвого зачатку; г/ при запиленні.

154. Лишайники розмножуються: а/ вегетативно; б/ спорами; в/ статевим способом; г/ вегетативно, спорами, статевим способом

155. Виберіть сукупність характерних для грибів ознак: а/ гетеротрофи, в клітинах пластиди відсутні; б/ запасають крохмаль, вегетативне тіло у вигляді слані, можуть вступати у симбіоз із іншими організмами; в/ вегетативне тіло у вигляді слані, можуть утворювати плодове тіло, в клітинних оболонках містять хітин; г/ запасають глікоген, розмножуються статевим, нестатевим і вегетативним способами, виключно паразити.

156. Виберіть правильні твердження: а/ тканина, по якій рухаються речовини, що утворюються в листку, називається флоемою; б/ вода з мінеральними речовинами рухається по ксилемі; в/ провідними елементами флоеми є судини; г/ провідні клітини ксилеми живі, називаються ситовидними трубками; д/ під дією кореневого тиску розчин води з мінеральними речовинами через кореневі волоски потрапляють до кори, а потім до судин кори.

157. Як рослина може реагувати на інтенсивність освітлення? а/ зміною забарвлення листків; б/ рухами органів; в/ переміщенням хлоропластів у клітинах; г/ рухами судин; д/ рухами продихів.

158. У тілі рослин тривалий час залишаються живими: а/ коленхіми; б/ камбій; в/ склереїди; г/ судини; д/ фелодерма.

159. Вибрати правильну послідовність зон кореня (знизу вверх): а/ кореневий чохлик, зони: росту, провідна, поділу, розтягування, всисна; б/ верхівка кореня, зони: розтягування, поділу, всисна, провідна; в/ кореневий чохлик, зони: поділу, розтягування, всисна, провідна.

160. Які з указаних рослин однодомні: а/ кукурудза; б/ яблуня; в / верба; г/ конопля.

161. Ознака, яка характеризує будову насіння квасолі: а/ насінна шкірка не зростається зі стінкою плоду; б/ насінна шкірка зростається зі стінкою плоду; в/ поживні речовини запасаються в ендоспермі; г/ присутня одна сім’ядоля.

162. Загальними ознаками покритонасінних і голонасінних рослин є наявність: а/ тканин; б/ плода; в/ подвійного запліднення; *г/ листків, коренів, транспірації.

163. Складовими частинами зародкового  мішка є: а/ яйцеклітина; б/ центральне ядро; в/ інтегумент; г/ антипода і синергіди; д/ мікропіле.

164. Вибрати ознаки, загальні для грибів і рослин: а/ нерухомий спосіб життя; б/ необмежений ріст; в/ відсутність хлорофілу; г/ утворення глікогену як запасної речовини; д/ утворення крохмалю як запасної речовини; е/ гетеротрофне живлення; ж/ утворення сечовини в процесі обміну речовин; з/ наявність хітину в клітинній стінці; і/ осмотичне живлення, деякі способи розмноження.

165. Вкажіть, які з наведених ознак будови і процесів життєдіяльності притаманні рослинним клітинам: а/ автотрофи; б/ гетеротрофи; в/ мають хлорофіл у цитоплазмі; г/ мають хлоропласти; д/ мають мітохондрії; е/ мають ядро; ж/ генетичний матеріал розташований у цитоплазмі; з/ мають цитоплазматичну мембрану; і/ целюлозну оболонку; к/ здатні рухатись; л/ не здатні рухатись.


Немає коментарів:

Дописати коментар