Сторінки

пʼятниця, 13 травня 2016 р.

Десинхроноз

Десинхроноз
Сучасний світ, який ми створили, змушує нас працювати більше і довше, засиджуючись до ночі. У декого внаслідок цього може з'явитися невідповідність добових ритмів організму, що прийнято називати десинхроноз.
На правильний цикл день-ніч впливає  зміна світла і темряви. Є дійсно важливим те, що ми бачимо світло протягом дня і знаходимося в темноті вночі. Світло для людини набагато важливіше, ніж ми звикли думати. Гормон мелатонін виділяється шишкоподібною залозою і допомагає регулювати наші цикли сну. Рано-вранці рівень мелатоніну падає, і людина починає пробуджуватись від сну. Ввечері, коли надворі стає темно, шишкоподібна залоза виробляє більше мелатоніну, що допомагає нам заснути.
Деякі явища, які нібито полегшують наше життя, насправді шкідливо впливають на зміни в нашому тілі. Візьмемо, наприклад, роботу в нічну зміну. Приблизно опівночі наш організм готується до сну: метаболізм сповільнюється, температура тіла падає, а шишкоподібна залоза починає постачати мелатонін. Людина відчуває сонливість. Але праця збуджує і змушує напружитись наше тіло, яке у відповідь виробляє кортизол – гормон, який виділяється наднирковою залозою зранку, щоб пробудитися від сну. Таким чином ми маємо дві системи, які працюють одна проти іншою. Це не природно і результатом буде виснаження організму.
Наша ендокринна система не призначена для нічної роботи. Ми можемо звикнути до цього, але нам не уникнути втоми, яка виникає через порушення природних біоритмів.
Відпочити від сучасного ритму життя допомагають відпустки за кордон. Але для нашої гормональної системи не існує відпочинку.
Арабський мандрівник 14 ст. написав, що людина ніколи не мусить їхати швидше верблюда, інакше вона залишить свою душу позаду. По суті, він висловив унікальну сучасну проблему – десинхроноз далеких перельотів. В основному ми перетинаємо 2 часові пояси і переводимо свої годинники. Наше тіло вважає, що зараз 7 ранку, але при цьому людина діє згідно реальним 5 год дня. Мало того, що ми вважаємо це кумедним, але ще й ошуканими є наші гормони. Гормональні сигнали, які у всіх нас працюють, повідомляють нам, що зараз ранок або розпал дня чи настала ніч. Уявімо ситуацію: деякі із пасажирів повертаються із заслуженої відпустки, але для їх гормонів це ніякий не відпочинок. Вони перетнули настільки багато часових поясів, що їхні тіла вважають, що зараз ніч, хоча насправді сходить сонце. Тому кожний пасажир має змішаний внутрішній годинник. Це призведе до секреції кортизолу, мелатоніну та деяких інших гормонів в неправильний для них час; ритм зміни температури буде збитий. Отже, після перетину декількох часових поясів порушується синхронізація фізіологічного годинника з часом на місці призначення. При цьому тривалість подорожі не має значення — важлива лише кількість перетнутих часових поясів.
Стан десинхрозу може тривати декілька днів. Вважається, що відновлення зі швидкістю 1 день на один часовий пояс на схід та 1 день на 1.5 часових пояси на захід є прийнятним.
Але найбільш масовий прояв десинхроноз спостерігається при переведенні стрілок годинника на літній (або на зимовий) час. Для людського організму це справжній стрес, тому у багатьох протягом перших двох тижнів трапляється десинхроноз, оскільки перехід на літній час відкидає нас в зону темряви. Зі збільшенням світлового дня цей стан поступово проходить, організм адаптується, поліпшується настрій і самопочуття. Залежно від того, що є причиною десинхронозу, існують різні поради для адаптації.

Отже, десинхроноз — стан людини, що виникає в результаті перетинання декількох часових поясів на реактивному літаку і, таким чином, утворення десинхронізації біологічних ритмів. Десинхроноз також може виникати в результаті праці у різні зміни та переходу на літній або зимовий час. 

Немає коментарів:

Дописати коментар