Сторінки

понеділок, 25 квітня 2016 р.

Ряди комах з повним перетворенням: конспект

Дата:
Клас: 4 (8)
Тема: Ряди комах з повним перетворенням.
Мета:
формувати уявлення про характерні особливості комах з повним перетворенням; продовжити ознайомлення учнів з різноманітністю комах, їх пристосуванням до певних середовища;
формувати навички розпізнавання представників рядів комах, вміння застосовувати свої знання для охорони комах; удосконалювати вміння встановлювати взаємозв’язки будови зі способом живлення;
формувати екологічне мислення, культуру поведінки в природі.
Тип уроку: засвоєння нових знань
Методи: словесні (бесіда, розповідь, пояснення), наочні (демонстрація таблиць, малюнків, мультимедійних презентацій).
Обладнання: таблиці, малюнки, ТЗН.
Основні поняття: повне перетворення, личинка, лялечка, гусінь, органи чуття, ротовий апарат.

                                    
ХІД УРОКУ :

І. Психологічний настрій.
Привітання, перевірка присутніх.

ІІ. Мотивація навчальної діяльності.
На попередньому ми почали знайомитись з різноманіттям класу Комахи, зокрема розглянули типові ознаки та характерних представників рядів комах з неповним перетворенням. Сьогодні ж ми продовжимо знайомство з комахами, і зупинимося детальніше на рядах комах з повним перетворенням.

ІІІ. Актуалізація опорних знань.
Запитання до учнів:
1.    Які типи розвитку ви знаєте?
2.    Які форми непрямого розвитку вам відомі?
3.    Яка послідовність стадій при непрямому розвитку з неповним метаморфозом?
4.    Яка послідовність стадій при непрямому розвитку з повним метаморфозом?
5.    Які ряди комах з неповним метаморфозом вам відомі?
6.    Які особливості личинкових стадій комах цих двох стадій?

IV. Пояснення нового матеріалу.
План
1.     Ряд Жуки або Твердокрилі.
2.     Ряд Метелики або Лускокрилі.
3.     Ряд Блохи.
4.     Ряд Двокрилі.
5.     Ряд Перетинчастокрилі.

Вивчаючи особливості цих рядів, спробуємо розв'язати наступне проблемне запитання: «Що дало змогу комахам пристосуватися до життя в різних умовах?»

Учень 1. Ряд Твердокрилі або Жуки.
1.     Найчисельніший ряд комах (понад 350 тисяч видів, в Україні не менше 12-15 тисяч)
2.     На голові наявні досить довгі вусики та дві або три пари щупиків.
3.     Добре розвинені фасеткові очі, інколи наявні прості.
4.     Ротові органи гризучого типу, інколи видозмінені.
5.     Перша пара крил – жорсткі надкрила (елітри).
6.     На грудях три пари кінцівок, що можуть бути: стрибаючі (скакун), риючі (жук-гробарик), плавальні (жук-плавунець).
7.     Розвиток з повним перетворенням, личинки можуть бути різноманітні.
8.     Покоління може бути одне на рік або на декілька років.
9.     Серед представників наявні хижаки та всеїдні.
10.              Корисні жуки: туруни, сонечка, гнойовики, трупо їди тощо.
11.              Шкідливі жуки: хрущі, довгоносики, листоїди, довгоносики, короїди.

Вчитель. Отже, у жуків виробилися такі пристосування: міцні покриви, тверді надкрила, маскувальне забарвлення, різні типи ходильних кінцівок залежно від середовища існування.

Це цікаво!
·        Великої шкоди на полях і городах завдають колорадський жук, буряковий довгоносик, жук-ковалик. Колорадський жук небезпечний шкідник картоплі, протягом літа розвивається 2-3 покоління жуків. Буряковий довгоносик найбільшої шкоди завдає в період росту буряка. В цей час з яєць розвиваються червоподібні личинки, які живляться коренями буряка. Жуки-ковалики знищують багато культур. Їх червоподібні пружні личинки-дротяники вгризаються в бульби картопля, коре плоди моркви, буряка, у корені рослин.
·        Колорадський жук відмінно пристосувався до умов довкілля. Первісне існування в суворих умовах на батьківщині (спека, посуха, різке коливання температури й кількості опадів, брак їжі) загартувало жука. Для виживання в різних кризових ситуаціях жук впадає в сплячку (діапаузу). У гарячу пору дня половина жуків заривається в землю і там, зціпенівши, проводить до 10 днів. Таке може повторюватись за літо не один раз. Одні не виходять зі стану «сну» й залишаються в ґрунті довше. Інші взагалі не з’являються на поверхні до наступного літа. Літня сплячка переходить у них у зимову. У тих, хто живе зверху, скорочення світлового дня восени викликає непоборне бажання заритися в ґрунт.
·        Для боротьби з колорадським жуком застосовують хижих клопів - подизуса та перилюса.
·        Шкідниками саду є: яблуневий квіткоїд, суничний довгоносик, малинний жук. Личинки яблуневого квіткоїда розвиваються ще в нерозпущених квітках яблунь, виїдаючи зав'язі й тичинки; личинки суничного довгоносика – у нерозпущених квітках суниці, полуниці й малини; малинного жука – у квітках малини.
·        Листками дуба, берези. Клена живляться хрущі, а їхні личинки, що розвиваються у ґрунті, обгризають корені молодих дерев.
·        Комахи зазвичай живуть не довше року, але, приміром златкові жуки живуть понад 30 років. Серед злакових було зафіксовано рекордсмена – жука ,який прожив 47 років. Жуки цієї родини відкладають яйця під корою дерев. Коли дерево зрубують, частина личинок виживає і разом з деревиною мандрує по всьому світу. А оскільки деякі види цих жуків досягають статевої зрілості через багато років, то дорослий жук може вилізти навіть з готових меблів.
·        Жук-голіаф – чемпіон найважчих представників комашиного світу. Деякі самці важать майже 100 грамів, це втричі більше від хатньої миші.
·        Чемпіоном серед важкоатлетів серед тваринного світу (якщо взяти до уваги співвідношення розмірів) вважається жук-носоріг. Він здатен утримувати вантаж, що у 850 разів перевищує його вагу.
·        У джунглях Південної Америки живе жук розміром в 1 см, що зветься бранхінус. Природа озброїла його потужною, як на його розміри, «артилерійською установкою». Захищаючись від ворогів, здебільшого птахів, бранхінус з великою влучністю вистрілює в нападника струменем рідини з температурою 1000 С. При цьому навіть лунає звук, схожий на слабкий постріл.

Учень 2. Ряд Лускокрилі або Метелики.
1.     Налічується понад 150 тисяч видів, в Україні 6-8 тисяч.
2.     Дві пари великих крил, вкритих лусочками. Лусочки – порожнисті хітинові пластинки різної форми, що черепицеподібно вкривають всі крила. Їх ще називають видозміненими волосками.
3.     На крилах майже повністю відсутні поперечні жилки.
4.     Ротовий апарат смоктального типу або відсутній (одноденки, шовковичний шовкопряд).
5.     Добре розвинуті фасеткові очі.
6.     Наявна одна пара вусиків.
7.     Денні мають булавоподібні вусики, а нічні – перисті.
8.     Сегменти грудей з’єднані нерухомо.
9.     Грудні ніжки слабкі, але досить чіпкі.
10.              На гомілках першої пари ніг наявні щетинки для чищення вусиків.
11.              Личинки – гусінь із гризучим ротовим апаратом, часто вкриті волосинками та можуть мати прядильні залози (шовковидільні); наявні несправжні черевні ніжки і прості очі.
12.              Зазвичай відбувається 5 линьок.
13.              Серед всього ряду виділяють рівнокрилих та різнокрилих комах денного та нічного способу живлення.
14.              На кінцівках розміщені органи смаку, на вусиках – органи нюху.

Вчитель. Отже, у метеликів виробилися наступні пристосування: різні типи забарвлень – захисне, відлякуюче, маскувальне як на личинкові стадії, так і в імаго. Відповідні ротові апарати та органи чуття.

Це цікаво!
·        Великої шкоди завдають білани (капустяний, ріп’яний, бруквяний) і озима совка. Гусениці біланів живляться листками капусти та інших рослин з родини Капустяні. Гусениці озимої совки живуть в ґрунті, де знищують висіяне насіння і проростки, перегризають стебла рослин на рівні ґрунту, а виповзаючи на поверхню поїдають листя (живляться рослинами, що належать до 140 видів).
·        Гусениці непарного шовкопряда живляться листками багатьох дерев. У роки масового розмноження шкідника дерева лісу (і саду) можуть цілком позбавитися листя.
·        Великої шкоди завдають садам такі метелики, як яблунева плодожерка (її гусениці розвиваються в яблуках) та аґрусова вогнівка (її гусениці живуть у ягодах аґрусу і смородини).
·        Хвойним лісам відчутної шкоди завдає сосновий шовкопряд. Гусениці ушкоджують переважно сосну, рідше ялину і модрину.
·        Шовковичний шовкопряд – це білий метелик середньої величини. Заляльковуючись, його гусінь обмотує себе тонкою ниткою, що виділяється прядильними залозами. Розмотуючи ці кокони, людина отримує натуральний шовк. Розведенням шовкопряда шовковичного почали займатися в Китаї близько 5 тисяч років тому. У процесі одомашнювання з покоління в покоління для розведення залишали метеликів, що відкладали багато яєць і мали слабко розвинені крила, а їхні гусені плели великі кокони (їхня нитка сягала до 1000 м і більше). За останні десятиліття виведено різні породи шовкопряда шовковичного, що відрізняються величною коконів, їхнім забарвленням, довжиною та міцністю нитки. Шовковичний шовкопряд сьогодні в природі в дикому стані не зустрічається.
·        Більшість метеликів, відпочиваючи, складають крила для маскування.
·        Є метелики, на яких полюють не з сачком, а з рушницею. Це орнітоптера Вікторія, яка живе в Південній Америці, трапляється на Соломонових островах, розмах крил – 30 см.

Учень 3. Ряд Двокрилі.
1.     Налічується близько 85 тисяч видів, в Україні – понад 4 тисячі видів.
2.     Високоспеціалізовані комахи.
3.     Задня пара крил відсутня.
4.     Залишки другої пари перетворилися на дзижчальця, які мають всередині органи рівноваги.
5.     Голова досить рухлива.
6.     Мають великі фасеткові очі.
7.     Ротові органи колюче-смоктального (жигалка осіння, ґедзь) та лижучого типу (муха кімнатна) або взагалі відсутні (овід).
8.     Органи смаку знаходять на ногах.
9.     Груди суцільні, на них наявні три пари кінцівок.
10.                Черевце сидяче або стебельчасте.
11.                Дуже добрі літуни.
12.                Інстинкти виражені слабко.
13.                Розвиток із повним перетворенням.
14.                Відомі два підряди:
а) довговусі – мають довгі багаточленисті вусики, подовжене черевце, личинки безногі з головою та гризучим ротовим апаратом, лялечка рухлива, часто із розширеним грудним відділом; до них належать комарі, москіти, мошки;
б) коротковусі – мають малочленисті вусики, третій членик зазвичай з придатком (щетинкою), черевце широке, яйцевидне, личинка безнога та безголова, лялечка нерухлива; до них належать мухи.

Вчитель. Отже, у двокрилих виробилися наступні пристосування: переважно маскувальне забарвлення, здатність живитися різноманітною кормовою базовою, а відтак і різні ротові апарати, добре розвинені органи чуття, висока плодючість,

Це цікаво!
·        Шкідником городини є цибульна муха. Самки відкладають яйця на грудочки ґрунту біля цибулі або часнику. Безногі личинки, що розвиваються з яєць, вгвинчуються в цибулини й зелені листки, виїдаючи в них хорди. Ушкоджені рослини жовтіють й засихають.
·        Подібної шкоди завдають капустяна й морквяна мухи.
·        Шкідливими для людини і тварин є кровосисні двокрилі, відомі під загальною назвою «гнус». Основними компонентами гнусу є кровосисні комарі, мошки, ґедзі, москіти тощо. Серед них є чимало видів, що переносять збудників таких тяжких захворювань як малярія (малярійний комар), сибірська виразка, туляремія (ґедзі, мухи-жигалки), різні види лихоманок (москіти) тощо. Збудники цих хвороб містяться у слинних залозах двокрилих і передаються під час укусів.
·        Інші представники ряду (хатня муха, зелена, синя, сірі пальна муха) відомі як механічні переносники на харчові продукти збудників дизентерії, черевного тифу, поліомієліті, туберкульозу, холери, яйця гельмінтів тощо.
·        У пошуках їжі мухи відвідують різні нечистоти: трупи, помийні ями, смітники, туалети. До їхнього тіла прилипає велика кількість мікробів. Мухи переносять понад 120 збудників хвороб.
·        В Амазонії небезпечно спати вдень навіть у гамаку. Спляча людина – знахідка для великої зеленої мухи вагері. Вона відкладає яйця в ніс і вуха, а за кілька днів хижі личинки гризуть людину і вона гине у тяжких муках.

Учень 4. Ряд Блохи
1.     Налічується близько 2 тисяч видів.
2.     Дрібні паразитичні комахи, живляться кров'ю.
3.     Крила відсутні.
4.     Ротовий апарат колючо-сисного типу.
5.     На голові короткі вусики.
6.     Тіло сплюснуте з боків, вкрите дрібними волосками чи зубчиками.
7.     Задня пара ніг набагато довша, стрибального типу.
8.     Черевце складається з 10 сегментів.
9.     На 9 сегменті черевця міститься щиток з органами чуття.
10.              Зір розвинений слабо, очі прості.
11.              Самці значно менші за самок.
12.              Яйця відкладають порціями, неклейкі.
13.              Личинки червоподібні, живляться як сапротрофи.
14.              Дорослі особини можуть тривалий час обходитися без їжі.
15.              Переносники небезпечних хвороб (пацюкова блоха – чума).

Вчитель. Отже, у бліх виробилися наступні пристосування: звужене тіло, відсутність крил, чіпкі кінцівки, висока плодючість, здатність довго обходиться без їжі.

Це цікаво!
·        Хутро шиншили настільки густе, що в ньому не заводить жоден паразит. Шуба з шиншили коштує надзвичайно дорого, скажімо, стільки, як ванна з чистого золота. Не дарма цю невеличку тварину ще звуть «золотим зайцем». На кожну шубку йде близько 300 шкірок тварин.


Учень 5. Ряд Перетинчастокрилі.
1.     Налічується близько 90 тисяч видів, в Україні близько 30 тисяч.
2.     Найкращі літуни серед класу Комах, тому досить розвинена мускулатура грудей.
3.     Наявні дві пари прозорих перетинчастих крил з рідкими поздовжніми та поперечними жилками.
4.     Крила між собою частково зрослися.
5.     Задня пара крил завжди менша за передню.
6.     Голова рухливо поєднана з грудьми.
7.     Наявні великі фасеткові очі та три простих очка.
8.     Вусики досить різноманітні, у бджіл – органи дотику.
9.     Ротовий апарат може бути гризучим (мурахи) , смоктальним або гризучо-смоктально-лижучим (джмелі, бджоли).
10.    В грудному відділі найбільш розвинута середня частина.
11.    До грудного відділу приєднується перший членик черевця, утворюючи єдине ціле.
12.    Другий членик черевця дуже звужений, утворюючи перетяжку – стебельцечереві.
13.    Розвинутий «головний мозок».
14.    У жалоносних яйцеклад перетворився в жало.
15.    Розвиток із повним перетворенням, личинки безногі.
16.    Самці з’являються з незапліднених яєць.
17.    Поведінка складна, наявні різноманітні інстинкти.
18.    Найвідоміші підряди:
- сидячечереві – пильщики,
- стебельцечереві – їздці,
- трихограми та жалоносні – бджоли, оси, джмелі, мурахи.

Вчитель. Отже, у перетинчастокрилих виробилися наступні пристосування: сигнальне забарвлення, наявність жала і отрути, паразитизм, життя колоніями, чіткий розподіл обов’язків в межах колонії.

Це цікаво!
·        В Україні функціонують біолабораторії та біофабрики з розведення паразитичних комах, зокрема їздця трихограми, якого використовують для боротьби зі шкідливими метеликами (совками, яблуневою плодожеркою, листовійками тощо). Самки багатьох їздців відкладають яйця в тіло молодих гусениць або попелиць. Личинки, що розвиваються з яєць ведуть паразитичний спосіб життя, а потім виходять з тіла хазяїна, що гине, і перетворюються на лялечки. Яйцеїд трихограма відкладає яйця в яйця близько 80 видів метеликів, а яйцеїд теленомус – у яйця клопа черепашки шкідливої.
·        У США від укусів бджіл гине більше людей, ніж від укусів усіх отруйних змій, що водяться на території країни. Бджолина отрута спричинює алергічні реакції, які часто викликають смерть.
·        Найбільші у світі мурашки знайдені в джунглях Амазонки. Довжина тулубів цих гігантів складає 7 см.
·        Трутні – бджоли середньої величини з великими очима, що дотикаються на потилиці.
·        Робочі бджоли – це недорозвинені самки, не здатні до розмноження.
·        На задніх ногах бджіл є по одному «кошику» і по одній «щіточці», за допомогою яких вони збирають квітковий пилок. Прилетівши у вулик, бджоли поміщають його в комірки сот. Інші робочі бджоли утрамбовують пилок і просочують його медом. Утворюється перга – запас білкового корму.
·        Зібраний з квіток нектар бджоли відригують з медвяного зобу. Тут він перетворюється на мед – запас цукристої їжі.

V. Домашнє завдання.
Опрацювати § 25-26, урок
Підготувати повідомлення або презентацію на одну із запропонованих тем:
·        "Значення комах в житті людини"
·        "Комахи-рекордсмени"

·        "Комахи, занесені до Червоної книги України"

Немає коментарів:

Дописати коментар